Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

olekro

Smakowicze
  • Zawartość

    11
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O olekro

  • Tytuł
    Nowy forumowicz

Informacje o użytkowniku

  • Lokalizacja
    Szczecin-Warszawa
  1. Dostałem w prezencie garnki i patelnie z odłączaną rączką firmy Tefal. Bardzo dobrze oceniam ten sprzęt. Nie cierpię mycia patelni, a ta odłączana rączka znakomicie ułatwia mycie w małym zlewie oraz przechowywanie. Tefal ma bardzo dobrą jakość teflonowego pokrycia i patelnie są grube - dobrze sie na nich smaży i potrawy nie przyklejają się do powierzchni. Łatwo je zmyć i zabawa z nimi to przyjemność.
  2. Kupiłem sokowirówkę Philips HR 1821. Niby wszystko ok, soki z marchwi da się wyciskać, ale: - ciężko umyć sitko. Wszystkie sokowiróki tak mają? Brakuje do tego jakiejś specjalnej szczoteczki. Nasada sitka jest tak niefortunnie połączona z kołnierzem, że ciężko wygrzebać do końca pozostałości zmielonej marchewki. - po soku z marchwi bardzo ciężko odmyć zabarwienie na wewnętrznych częściach. Może się czepiam, ale tworzywo powinno być chyba lepiej dobrane, pod tym kątem i nie chłonąć barwnika. Mim, że jest to droższa sokowirówka to trochę zabawy z myciem i składaniem jednak jest. Z plusów: -można zwinąć kabel, tak, że schowa się on całkowicie w spodnią część obudowy. Żeby wydać pełną i jednoznaczną ocenę musiałbym pobawić się też sprzętem innych marek.
  3. olekro

    Bryskiet (bryzkiet)?

    "Brisket" to jest mostek. Rozbratel to będzie "chuck". Idąc od przedniej nogi wołowej do góry (grzbietu zwierzęcia) mamy: 1. shank - goleń przednia 2. brisket - mostek 3. chuck - rozbratel, z rozbratla wycina się łopatkę i rostbef
  4. olekro

    Ciasto Francuskie

    Bardzo często robię tartę z francuskiego ciasta kupionego w sklepie. Na razie eksperymentowałem z ciastem Bliklego i Frosty, i muszę powiedzieć, że to pierwsze jest naprawdę rewelacyjne. Smakuje wyśmienicie i pachnie świetnie juz podczas pieczenia. Zachęcam szczególnie początkujących kucharzy, gdy chcą zrobić wrazenie - ciasto Bliklego daje zawsze znakomity rezultat i nie można tu nic zepsuć bez względu na to, czy wypiek jest słodki, czy wytrawny. To było pierwsze ciasto, jakie w ogóle upiekłem i teraz tarty słodkie i nie-słodkie, paszteciki, przekąski, zawijasy i roladki są moim popisowym numerem. Ciasto Frosty jest o połowę tańsze, ale i rezultaty określiłbym, jako połowę gorsze - gdybym od niego zaczął to chyba dałbym sobie spokój z cistem francuskim. Jedyną wadą ciasta Bliklego jest cena (ok. 10PLN za opakowanie). Obie marki są dostępne w supermarketach. Mój post brzmi trochę jak laurka, ale sami spróbujcie - jestem ciekaw efektów i opinii. Wkrótce spróbuję też inne marki mrożonego ciasta francuskiego. Po sprawdzeniu oczywiście opiszę efekty. A moze ktoś ma już doświadczenia z produktami innymi niż Blikle i Frosta?
  5. Zostało mi trochę maku po świętach. Do czego to można wykorzystać? Jaką potrawę można z tego zrobić? Ma ktoś pomysł? Chciałbym zrobić coś innego niż ciasto, bo ciast nie umiem piec.
  6. Fasolka w sosie pomidorowym Heinz. Można ją jeść od razu po podgrzaniu - ma znakomity smak. Mozna ja tez wykorzystać do śniadania w stylu angielskim, albo dodać do niej podsmażoną cebulkę i kiełbaskę, robiąc z niej fasolkę po bretońsku.
  7. Mam pytanie. Czy woda mineralna ma być gazowana, czy niegazowana? Do tej pory korzystałem z ciasta francuskiego mrozonego, kupionego w sklepie. Zupełnie nie znam się na ugniataniu ciasta, więc przepraszam za naiwne pytanie. Niektórzy mówią, że ciasto francuskie ciężko jest przygotowac samemu.
  8. Uwielbiam ryby i inne specjały rodem z morza. Z wielkim zadowoleniem przywitałbym dział specjalizujący się w tej tematyce.
  9. Dzisiaj kupiłem ziemniaczki o nazwie "Wineta", żeby przetestować i muszę powiedzieć, że smak jest niezły. Takie przyjemne kruchutkie w środku po ugotowaniu. Kupiłem też jakieś ziemniaki bez nazwy dla porównania i mimo, że wyglądały lepiej, bo były żółciutkie i czyste to ta Wineta zdecydowanie lepsza w smaku.
  10. olekro

    Carbonara

    Istotne jest to, żeby używać słodkiej śmietanki do tego przepisu. Z kwaśną śmietaną Carbonara nie wyjdzie.
  11. Moze ktos zna sie na odmianach ziemniaka i potrafi wskazać, jakie gatunki do czego się nadają. W sklepach najczęściej widzę Irdę, ale nie jest to najlepszy kartofelek w smaku. Chyba jest to jakaś popularna odmiana.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.