ina12 Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2006 Biszkopt 2 szklanki maki 1 1/2 szklanki cukru 8 jajek 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Oprócz tego 1 1/2 l śmietany kremówki 3 łyżeczki cukru waniliowego wiórki kokosowe i listki gotowe do dekoracji Jajka ubić z cukrem na sztywno. Do ubitych jaj dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do blaszki wysmarowanej i posypanej bułka tartą. Piec w temperaturze 180* C około 35-40 min. w blaszce o wymiarach 25 - 40 cm. Kremówkę schłodzoną ubić z cukrem waniliowym. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na trzy części i przełożyć bita śmietaną. Część śmietany zostawić do dekoracji. Z boków biszkopta wykroić trójkąty w taki sposób aby powstała choinka. Wierzch posmarować pozostawioną bitą śmietaną, na brzegach choinki zrobić rozetki z bitej śmietany, środek posypać wiórkami kokosowymi, udekorować listkami albo według własnego uznania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2006 robiłam podobne ciasto,tyle że mam gotową formę w ksztalcie choinki,co znacznie ułatwia pracę.potem córka miała pole do popisu dekorując ją wg fantazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.