cosmo 0 Napisano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Ja na sylwestra przygotowuje dość dużo dań ale nie może zabraknąć jako ciepłego dania mojego ulubionego: "Udka po amerykańsku" - są rewelacyjne podaje przepis ( na brytwannę) 10-12 łudek w zależności od wielkości słoik duży majonezu płatki kukurydziane Sposób wykonania: Udka na noc moczymy w większej misce lub garnku z solanką tak aby mięso trochę zesłoniało przez noc. Następnie myjemy udka pod bierzącą wodą i obdzieramy je ze skóry. Następnie przygotowujemy sobie brytwanne wyłożoną folią aluminiową do pieczenia. Płatki kukurydziane mielimy w młynku lub wkładamy w torebkę foliową i zawiązujemy, po czym rozgniatamy wałkiem do ciasta. Nie mogą być rozdrobnione na miał, bo wtedy danie straci na smaku. Uda osuszamy ręcznikiem papierowym i smarujemy z jednej strony majonezem i posypujemy je zmielonymi na średnio płatkami. Tą posmarowaną warstwą układamy na brytwanie do spodu, tak aby wierzch został nie posmarowany. Tak wykonujemy kolejne udka. Kiedy wszystkie udka poukładamy na brytwannie, smarujemy je wszystkie na wierzchu majonezem i posypujemy je płatkami. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200*C i pieczemy 1,5 godziny lub trochę więcej aby się upiekły. Według mnie są poprostu super. Podaje to często z surówką z czerwonej kapusty. Ta otoczka z majonezu i płatków jest taka chrupiąca. Po prostu pyszna. Zyczę smacznego!!!!! Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sylwia791 1 Napisano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 napisz mi koniecznie trzeba je obdzierac ze skory Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
basga 28 Napisano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 ja na sylwestra napewno zrobie ptysie z pieczarkami zapiekane z serem a co więcej to jeszcze nie wiem,prawdopodobnie flaczki. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jolcia 9 Napisano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Basga czy przepis na twoje ptysie jest na forum? Jeśli nie to prosze podaj. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cosmo 0 Napisano 30 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 napisz mi koniecznie trzeba je obdzierac ze skory Tak koniecznie po nasoleniu obedrzeć ze skóry!!!!!Są super. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
basga 28 Napisano 14 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 Basga czy przepis na twoje ptysie jest na forum? Jeśli nie to prosze podaj. Oczywiście-przepis jest w słodkościach. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.