Katarzyna Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2006 Ten przepis dostałam od koleżanki z pracy, która korzysta z niego od wielu lat. 1 masło roślinne 4 jajka 7 płaskich łyżeczek żelatyny (1/2 szklanki gorącej wody) 3/4 szklanki mleka 1 szklanka cukru Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie odstawiamy żeby przestygła. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę i dodajemy masło- dalej ucieramy. Ciepłą żelatynę dodajemy do masy maślanej na przemian z mlekiem (po 2 łyżki) Ubijamy pianę z białek dodajemy do masy mieszamy wszystkie składniki. Wykładamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Na wierzchu układamy owoce np wiśnie, pokrojone brzoskwinie, ananas, rodzynki itp... zalewamy galaretką i wstawiamy ponownie do lodówki. Ja jak nie robię z galaretką na wierzchu to owoce kładę zaraz jak przełożę masę do tortownicy to owoce trochę się zapadną do środka. Pycha! Polecam! Życzę smacznego! :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2006 Katarzyno bardzo zainteresował mnie ten przepis. Oprócz ciast zrobię ptasie mleczko na sylwestra i Nowy Rok. Mam pytanie i proszę o odpowiedź czy żelatynę dodać ciepłą jak jest w przepisie, czy zupełnie letnią. Mam propozycję, może weźniemy sobie trochę urlopu z smacznego pl i wtedy przestaniemy objadać się słodkościami, bo jeszcze trochę a z mojej osoby zrobi sie karykatura. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 28 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2006 Halinko ja rozpuszczam żelatynę w gorącej wodzie i letnią łączę z masą. Dobry pomysł z tym dniem wolnym, ale czy wytrzymamy :-D Pozdrawiam :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.