Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie chciałbym się przywitać. Nazywam się Marek i mieszkam w Lublinie. Od jakiegoś czasu interesuje sie kuchnią (od strony teoretycznej i praktycznej oczywiście:P). "Leci" mi już 17 rok życia i mam do was pytanko: czy można zostać dobrym kucharzem bez kończenia technikum gastronomicznego? Na pewno część z was będzie w stanie mi pomóc, z góry dzięki pozdro!

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • Odpowiedzi 32
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Jestem na 101% przekonany, że TAK - tutaj najważniejsza jest pasja - ostatnio dokładnie to w jakimś radiu powiedział Robert Makłowicz. I ja się z tym zdecydowanie zgadzam.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedź! Chciałbym np. w czasie wakacji podpatrywać pracę kucharzy w restauracji, albo nawet coś pomagać? Myślicie że jest taka możliwość? Po skończeniu 18 lat czyli w maju 2007 mam zamiar ukończyć kurs w ZAKŁADZIE DOSKONALENIA ZAWODOWEGO W LUBLINIE i akurat kurs skończyłby się gdzieś na wakacje, więc myśle że mógłbym jakoś postarać się o zdobycie większego doświadczenia. Co wy na to?

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warto może jednak jakieś np. studium kulinarne sobie zrobić...bo wiesz pasja pasją, chęci chęciami ale jakieś zaplecze należy posiadać jeśli oczywiście mówimy o w pełni profesjonalnej karierze zawodowej. Wydaje mi się iż cięzko może być zdobyć dobrze płatną pracę w np. renomowanej restauracji bez udokumentowanego i zdobytego doświadczenia. Życzę jednak powodzenia i wszystkiego najlepszego :-D Nawiązując jeszcze do p. Makłowicza warto pamiętać iż jest on osobą które niewątpliwie odniosła sukces medialny ale, jak sam siebie nazywa, jest smakoszem a nie zawodowym kucharzem (nie pracuje zawodowo jako kucharz w przeciwieństwie do innych znanych z telewizji szefów kuchni jak np. p. Okrasa czy p. Brodnicki) ps. doświadczenie można zdobyć tak jak planujesz cieżką pracą w kuchni i życzę Ci powodzenia i wytrwałości. Kończąc już ten mój wywód: słyszałem o studium kulinarnym w Poznaniu <--poszukaj w sieci informacji

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Teraz, póki jeszcze jestem w 2 LO i nie mam jeszcze matury, chciałbym ukończyć jakieś kursy i zdobyć papiery (ale musze jeszcze do 18-stki poczekać) i np. w wakacje zająć się pomocą w restauracji czy coś w tym stylu. A po maturze myśle że najlepszym rozwiązaniem są studia na Wyższej Szkole Gastronomii i Hotelarstwa w Poznaniu lub technologia żywienia na SGGW w Warszawie.

http://www.leszekgryka.hotel.pl/ - bardzo fajny link dzięki za niego; ale rozumiem że to jest tak jakby taki "profesjonalny szybki kurs" tak? bo np. dla uczniów i studentów psize że kurs robienia przystawek czy coś trwa załóżmy 2 dni, chodzi tu o jednorazowo 2 dni, dobrze rozumuje? podobny kurs chcę skończyć jeszcze w Lublinie jak skończe 18 lat tyle że ten w Lublinie będzie pewnie mniej profesjonalny:P

cytuję:

"RODZAJE I CZAS TRWANIA SZKOLENIA

1. Szkolenie kulinarne - teoretyczne - 1 dzień

2. Szkolenie kulinarne - z jednego tematu

np. zakąski (ciepłe i zimne) - 3 dni

3. Szkolenie kulinarne - ogólne

(zakąski, zupy, dania desery) - 5 dni

4. Przygotowanie menu dla zakładu i szkolenie personelu - 5 dni

5. Tworzenie oryginalnych receptur potraw z powierzonych

produktów na indywidualne potrzeby Klienta - 3 dni

6. Eksperymentalne gotowanie (żywioł) tylko na bazie

posiadanych produktów - zakąski, zupy, dania - 3 dni

7. Nowa forma potraw według sprawdzonych receptur Klienta - 2 dni"

Czyli łącznie uczymy się wszystkiego przez około 22 dni i koniec kursu tak?

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witajcie - chciałem wytłumaczyć - napisałem faktycznie o Robercie Makłowiczu w moim pierwszym poście - chodziło mi o Roberta Sowę :-D Może trochę mniej znany kucharz, ale jednak :-D

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A po maturze myśle że najlepszym rozwiązaniem są studia na Wyższej Szkole Gastronomii i Hotelarstwa w Poznaniu lub technologia żywienia na SGGW w Warszawie.

To jest chyba najbardziej trafne rozwiązanie.
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

w/w link został zaproponowany gdyż odnosiłem się do Twoich słów

czy można zostać dobrym kucharzem bez kończenia technikum gastronomicznego?

i które może źle zinterpretowałem myśląc że to koniec Twej edukacji...takich kursów i szkoleń znajdziesz bez liku jednak jak na razie nie warto sobie nimi głowy zaprzątać skoro masz poważne plany dotyczące studiów (ale to tylko moje zdanie).

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Taki kurs nie trwa 22 dni. Na stronie można wyczytać że np. 3 dniowe szkolenie obejmuje jeden zakres tematyczny np. zakąski

2. Szkolenie kulinarne - z jednego tematu

np. zakąski (ciepłe i zimne) - 3 dni

a zagadnień tematycznych jest bodajże 13. Wobec czego można wywnioskować że szkolenie trwa o wiele dłużej. Pozdrawiam
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.