Skocz do zawartości

Rudolf

Smakowicze
  • Postów

    58
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Mężczyzna

Osiągnięcia Rudolf

Stały bywalec

Stały bywalec (5/14)

  • Pierwszy post
  • Współtwórca
  • Starter dyskusji
  • core_badges_ Unikat
  • core_badges_ Unikat

Najnowsze odznaki

2

Reputacja

  1. Witam, chciałbym zapytać co ciekawego można zrobić z pancerzy krewetek? Może jakaś zupka? Macie przepisy. Bo mam zamiar kupić je w całości i mięsko usmażę a szkoda mi wyrzucać te śliczne główki.
  2. Schab zapiekany z pieczarkami i serem, żeberka pieczone oraz smoothie o smaku banan i kiwi.
  3. Ryba zapiekana i krokiety.
  4. Smażona ryba z dodatkiem sera, filet z piersi z szynką serrano i suszonymi pomidorami. Smażona ryba dobra niestety filety jakoś się nie udały. Jeszcze dziś w planach pikantna zupa rybna i kurczak w sosie sojowym.
  5. Rudolf

    Ostre Jedzenie

    Uwielbiam ostre potrawy oczywiście w granicach rozsądku by zachować smak. Co do wasabi to samo w sobie nie jest dobre ale nie wyobrażam sobie Sushi bez wasabi, z tą pastą jest o niebo lepsze.
  6. U mnie dzisiaj fasolka po bretońsku, chyba jedno z moich ulubionych dań.
  7. Ok, dziękuje i czekam na informacje.
  8. Uczę się już 2 rok gastronomi w technikum i jestem szczęśliwy ze wybrałem ten kierunek. Chciałbym właśnie wyjechać za granicę by zyskać doświadczenie i przede wszystkim też lepsze zyski niż w Polsce, na moim celowniku są Niemcy. Gdzie pracuje twoja znajoma?
  9. 1 litr bulionu 4 duże cebule 2 żabki czosnku ser 200ml wytrawnego białego wina 3 łyżki masła 4 łyżki oliwy 1 bouquet garni(francuski bukiet przypraw, ja robiłem z suszonych, łyżka pietruszki, łyżeczka tymianku i liść laurowy, to zawijamy w gazę i szczelnie wiążemy) 2 łyżki mąki sól, pieprz grzanki(w przepisie jest by je przysmażyć lecz ja bagietke posmarowałem masłem i czosnkiem, na to potem ser, dodałem do zupy i zapiekłem) Cebule drobno posiekać, przesmażyć na złoto na mieszaninie masła i oliwy. Oprószyć mąką. Jak się zazłoci dodać wino i gotować na wolnym ogniu aż odparuje. Zalać bulionem(ja miałem drobiowy), doprawić solą i pieprzem, dodać zmiażdżony czosnek i bouquet garni. Zagotować, po czym gotować na wolnym ogniu przez 1h. Po tym czasie wyjąć bouquet garni. Zupę nalać do naczynia, ułożyć warstwę sera, grzanki i znowu ser, zapiec do roztopienia sera. W przepisie było trochę inaczej ale zrobiłem pod tym względem po swojemu bo uznałem że będzie lepsze. marysi_co, mogę cię prosić o twoje przepisy :)?
  10. Zupa cebulowa, wyszła bardzo smaczna, najlepsza jaką jadłem.
  11. Jadłem w restauracji 3 razy i 2 razy kucharz się nie spisał i podał mi niedobre danie a za trzecim razem spisał się rewelacyjnie i było bardzo smaczne. Jadłem z łososiem oraz z krewetkami, maki sushi. Ale najlepsze jakie jadłem to te zrobione z moją dziewczyną, kupiłem jej taki zestaw do sushi który zawierał potrzebne do tego składniki, można je kupić oddzielnie np w carrefourze ale wtedy wyjdzie drożej. Sushi wyszło rewelacyjne, nie jest to wcale trudne, na początku nie wychodzi takie ładne jak w restauracji w której jadłem ale na pewno smaczniejsze. Polecam zakupić ten zestaw jeśli lubicie Sushi, wyjdzie taniej i smaczniej.
  12. Sajgonki, niestety mi nie smakują gdyż użyłem za dużej ilości sosu sojowego którego nienawidze, nastepnym razem użyje maggi.
  13. Enchiladas i krokiety z kapusta i grzybami.
  14. Gulasz z chorizo i kurczakiem.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.