Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Rudolf

Smakowicze
  • Zawartość

    58
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

2 Neutralny

O Rudolf

  • Tytuł
    Stały bywalec

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Mężczyzna
  1. Witam, chciałbym zapytać co ciekawego można zrobić z pancerzy krewetek? Może jakaś zupka? Macie przepisy. Bo mam zamiar kupić je w całości i mięsko usmażę a szkoda mi wyrzucać te śliczne główki.
  2. Rudolf

    Co dziś "rzucacie na ząbek"?

    Schab zapiekany z pieczarkami i serem, żeberka pieczone oraz smoothie o smaku banan i kiwi.
  3. Rudolf

    Co dziś "rzucacie na ząbek"?

    Ryba zapiekana i krokiety.
  4. Rudolf

    Co dziś "rzucacie na ząbek"?

    Smażona ryba z dodatkiem sera, filet z piersi z szynką serrano i suszonymi pomidorami. Smażona ryba dobra niestety filety jakoś się nie udały. Jeszcze dziś w planach pikantna zupa rybna i kurczak w sosie sojowym.
  5. Rudolf

    Ostre Jedzenie

    Uwielbiam ostre potrawy oczywiście w granicach rozsądku by zachować smak. Co do wasabi to samo w sobie nie jest dobre ale nie wyobrażam sobie Sushi bez wasabi, z tą pastą jest o niebo lepsze.
  6. Rudolf

    Co dziś "rzucacie na ząbek"?

    U mnie dzisiaj fasolka po bretońsku, chyba jedno z moich ulubionych dań.
  7. Ok, dziękuje i czekam na informacje.
  8. Uczę się już 2 rok gastronomi w technikum i jestem szczęśliwy ze wybrałem ten kierunek. Chciałbym właśnie wyjechać za granicę by zyskać doświadczenie i przede wszystkim też lepsze zyski niż w Polsce, na moim celowniku są Niemcy. Gdzie pracuje twoja znajoma?
  9. Rudolf

    Co dziś "rzucacie na ząbek"?

    1 litr bulionu 4 duże cebule 2 żabki czosnku ser 200ml wytrawnego białego wina 3 łyżki masła 4 łyżki oliwy 1 bouquet garni(francuski bukiet przypraw, ja robiłem z suszonych, łyżka pietruszki, łyżeczka tymianku i liść laurowy, to zawijamy w gazę i szczelnie wiążemy) 2 łyżki mąki sól, pieprz grzanki(w przepisie jest by je przysmażyć lecz ja bagietke posmarowałem masłem i czosnkiem, na to potem ser, dodałem do zupy i zapiekłem) Cebule drobno posiekać, przesmażyć na złoto na mieszaninie masła i oliwy. Oprószyć mąką. Jak się zazłoci dodać wino i gotować na wolnym ogniu aż odparuje. Zalać bulionem(ja miałem drobiowy), doprawić solą i pieprzem, dodać zmiażdżony czosnek i bouquet garni. Zagotować, po czym gotować na wolnym ogniu przez 1h. Po tym czasie wyjąć bouquet garni. Zupę nalać do naczynia, ułożyć warstwę sera, grzanki i znowu ser, zapiec do roztopienia sera. W przepisie było trochę inaczej ale zrobiłem pod tym względem po swojemu bo uznałem że będzie lepsze. marysi_co, mogę cię prosić o twoje przepisy :)?
  10. Rudolf

    Co dziś "rzucacie na ząbek"?

    Zupa cebulowa, wyszła bardzo smaczna, najlepsza jaką jadłem.
  11. Jadłem w restauracji 3 razy i 2 razy kucharz się nie spisał i podał mi niedobre danie a za trzecim razem spisał się rewelacyjnie i było bardzo smaczne. Jadłem z łososiem oraz z krewetkami, maki sushi. Ale najlepsze jakie jadłem to te zrobione z moją dziewczyną, kupiłem jej taki zestaw do sushi który zawierał potrzebne do tego składniki, można je kupić oddzielnie np w carrefourze ale wtedy wyjdzie drożej. Sushi wyszło rewelacyjne, nie jest to wcale trudne, na początku nie wychodzi takie ładne jak w restauracji w której jadłem ale na pewno smaczniejsze. Polecam zakupić ten zestaw jeśli lubicie Sushi, wyjdzie taniej i smaczniej.
  12. Rudolf

    Co dziś "rzucacie na ząbek"?

    Sajgonki, niestety mi nie smakują gdyż użyłem za dużej ilości sosu sojowego którego nienawidze, nastepnym razem użyje maggi.
  13. Rudolf

    Co dziś "rzucacie na ząbek"?

    Enchiladas i krokiety z kapusta i grzybami.
  14. Rudolf

    Co dziś "rzucacie na ząbek"?

    Gulasz z chorizo i kurczakiem.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.