Skocz do zawartości

tonik17

Smakowicze
  • Liczba zawartości

    13
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O tonik17

  • Tytuł
    Nowy forumowicz
  1. zrobilem i pycha :) :P :lol:
  2. no ja tez jestem za winkiem. Doda smaku i troszke mieso skruszeje
  3. normalnie jak w rodzinie :) milo mi i napewno skorzystam z tych wielu wspanialych rad i przepisow
  4. Czesc wszystkim, mam na imie Tomek, mieszkam w Gnieznie (kolo Poznania), mam 19 lat i obecnie ucze sie w technikum elektronicznym - ostatnia klasa (szkoda, ze nie w gastronomicznym :lol:). To chyba tyle jesli chodzi o metryke. Gotowac lubie od zawsze. Babcia sie zawsze ze mnie smieje, ze jak smazone byly kotlety to zawsze sie na nie budzilem. Tak wiec, kuchnia nie byla mi obca od malego. Bardzo podoba mi sie ta stronka, sadze ze najlepsza, bo mozna duzo sie dowiedziec i uzyskac odpowiednie porady. Napewno bede z niej korzystal. Pozdrawiam wszystkich serdecznie
  5. Ja poki co nie mam jeszcze takich doswiadczen w kuchni, bo po prostu czas mi na to nie pozwala, a po za tym mam dopiero 19 lat i jakos trudno znalezc fundusze na lepsze jedzonko. Gotowanie jest moim hobby, bo odkad pamietam zawsze stalem przy garach i zawsze obserwowalem co sie dzieje w rekach mamy. Nie powiem bo nauczyla mnie bardzo duzo. Jednak z gotowaniem wiaze moja przyszlosc, poniewaz chcialbym zostac kucharzem i nauczyc sie wszystkiego fachowo i oczywiscie zyc z moich predyspozycji. Sadze, ze jesli ktos lubi gotowac, nie musi miec jakis papierkow itp ale niestety swiat jest inny. Zazwyc
  6. Ja chcialem poruszyc temat tych sokow. Otoz wczoraj zrobilem sobie sok z bananow, jablek i marchewek i musze wam powiedziec, ze jest roznica miedzy sokami kupionymi a robionymi. Wiadomo, ze te owoce tez moga byc pryskane itp ale napewno nie sa nagnite i robisz w warunkach domowych a nie masowkach. Ale smak niepowtarzalny :lol:
  7. tonik17

    Pizza

    No zapowiada sie ciekawie, bede musial wyprobowac bo juz rozne przepisy wykorzystywalem ale nie zawsze wychodzilo tak jakbym chcial. Jesli chodzi o sosik do posmarowania pizzy polecam zrobic tak: bierzemy jeden przecier pomidorowy i wykladamy do miseczki. Dodajemy ketchup (jedna wieksza lyzke) do tego drobno pokrojona cebulke (mozna rowniez zabek czosnku) i doprawiamy sola, odrobiona pieprzu bazylia i oregano. Sosik rewelacja, nie trzeba potem nawet ketchupu uzywac, pizza nie jest wtedy taka sucha. Polecam
  8. Kto zna jakis super przepis na pizze. Ja juz kazdy probowalem ale albo za malo ciasta wychodzi, albo za cienkie i co a tym idzie suche i twarde. Interesowaloby mnie cos jak robia w pizzeri lub swietny przepis :lol:
  9. Moge cie pocieszyc, ze PROFESJA jest w twoim miescie. Wejdz sobie na www.profesja.edu.pl
  10. Nom, jesli chodzi o ten przepis to mozna tworzyc i tworzyc. Mozna kombinowac z roznymi ziolami i za kazdym razem inny smaczek. Ja nastepnym razem sprobuje z ziolami prowansalskimi.
  11. To znaczy sa dwie szkoly, ktore znalazlem, a mianowicie PROGRES I PROFESJA. Obie sa na ulicy Polwiejskiej (dla tych co sie orientuja, w tym wypadku kazdy poznaniak i ja gnieznianin :lol: ). Mam zamiar przejechac sie we ferie do tych obu szkol i dowiedziec sie co nie co. Ale poki co jestem za PROFESJA
  12. 0,5 kg makaronu 2 cebule szklanka kremowki 20 dag surowego lub wedzonego boczku lyzka masla 10 dag startego sera zoltego 2 lyzki pietruszki kilka listkow szalwi (jak ktos nie moze dostac, to moze byc z herbatki :lol:) pieprz, sol Rozpuscic maslo, podsmazyc boczek i cebulke. Ugotowac makaron. Do boczku dodac smietane, wrzucic szalwie, sol i pieprz i dusic az do lekkiego zgestnienia. Do ugotowanego makaronu wrzucamy podsmazone miesko z smietana oraz pietruszke, ser zolty i doprawiamy. Polecam, szybki i w miare tani obiadek i bardzo syty
  13. Tak tylko na cieplo i kroi sie w plastry wedlug wlasnego apetytu. No i oczywiscie do tego sosik pomidorowy :lol:
  14. Witam, jestem tu pierwszy raz, ale nie martwcie sie, nieotruje was. Oto moj przepis 1 kapusta 0,5 - 1 kg miesa. Jak kto woli... 2 jajka 2 sosy bolonskie 20 dag wedzonego boczku kwasna smietana kminek sol, pieprz Kapuste ugotowac w osolonej wodzie (ale zeby nie byla do konca miekka) odlozyc kilka zewnetrznych lisci (tez ugotowanych) tak, aby wylozyc nimi brytwanne i po ostudzeniu poszatkowac na drobno. Pokroic boczek w plasterki i wylozyc nimi brytwanne, a nastepnie odlozonymi liscmi. Mieso wymieszac z jajkami, sosami, kminkiem i doprawic sola i pieprzem wedlug wlasnego uznania. Nastepnie wy
  15. Witam, ja tez sie wybieram w tym roku na kucharza ( obecnie jestem w technikum elektronicznym i troche minalem sie z powolaniem ale coz :lol:) do szkoly policealnej dwuletniej w Poznaniu. Zamierzam rowniez zrobic sobie jakies kursy, bo wiadomo, ze certyfikaty licza sie do CV. Gotowac lubilem od zawsze i chyba to jest moje powolanie. Tez chcialem isc do wyzszej szkoly hotelarstwa i gastronomii w poznaniu ale dowiedzialem sie co nie co o tej szkole i poki co rezygnuje z niej, bo po pierwsze nie stac mnie na nia, a po drugie maja przesadzone zasady i poziomem tez sie nie wyrozniaja. A najbardzie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.