renigliwice Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2007 Składniki: 4 szklanki mąki, 20dkg margaryny, 2 żółtka, 1 łyzka cukru, 5 dkg drożdży, 1 szklanka kwaśnej śmietany. Mąkę z margarną i cukrem posiekać na stolnicy, dodać drożdże rozrobione w śmietanie, wbić 2 żółtka, zagnieść, rozwałkować i formować rogaliki nadziewając marmoladą. Nie zapomnieć upiec! SMACZNEGO! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2007 Na pewno są smaczne ,ja z podobnego przepisu [tylko daję więcej drożdży]robię pierożki z jabłkami.Wycinam szklanką kółka ,nakładam smażone jabłka i zlepiam jak pierogi.jeżeli byłby ktoś chętny to podam dokładnie.Muszę spróbować teraż rogalików z twojego przepisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renigliwice Opublikowano 10 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2007 Witam Cię! Wypróbuję zrobić pierogi z jabłkami .Proszę Cię jednak o Twój przepis. Renata :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amelia1 Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2007 Witam Was!!! Napewno skożystam z przepisu na rogaliki, wydaje się bardzo prosty ale napewno rogaliki wychodzą smaczne. Bardzo mnie też interesuje przepis na pierożki z jabłkami. Czekam na Twój przepis Apsik z niecierpliwością. Pozdrawiam Amelia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2007 Podaję składniki na pierożki. 4 szkl mąki 1 margaryna około 10 dag drożdży[nie więcej] 1 szkl kwaśnej śmietany 1 jajko cukier waniliowy Wszystko zagnieść i wyrobić ciasto jak na pierogi, musi być miękkie.Rozwałkować ciasto i jak napisałam wcześniej wycinać szklanką kółka nakładać jabłka i zrobić pierożek.Posmarować jajem ,posypać cukrem i upiec na złoty kolor, można polukrować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amelia1 Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2007 Witaj Apsik!!! Dziękuję za przepis, już mi ślinka cieknie :D , lubię takie smakołyki :lol: W przyszłym tygodniu zabieram się i za pierożki i za rogaliki :lol: Pozdrawiam Amelia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 30 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2009 Kiedyś dawno temu podałam w tym temacie na prośbę Amelii mój podobny przepis...wczoraj piekłam i wstawię fotki na zachętę bo niedrogie a smaczne i szybkie. Mam nadzieję Reniu ,że się nie pogniewasz że zaśmiecam Twój temat...pozdrawiam i zachęcam-może ktoś się skusi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renigliwice Opublikowano 31 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2009 Piękne i apetyczne zdjęcia Elu!!! Aż ślinka cieknie. Pewnie, że się nie gniewam, bo nie ma o co. W sumie oba przepisy są podobne, tylko w moim jest o połowę drożdży mniej. Może ktoś się skusi na ich upieczenie. Szybko się je wyrabia i są bardzo smaczne. Pozdrawiam. :) :) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaliope Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2009 Zbliża się 11 listopada i u mnie, w okolicach Poznania, sezon na rogale świętomarcińskie :mrgreen: Ja chciałabym upiec w tym roku rogaliki ale nigdy wcześniej tego nie robiłam i nie wiem o jaką śmietanę chodzi w tym przepisie (jakiej konsystencji). Czy to ma być gęsta, kwaśna śmietana? (ile % ?) I w tej gęstej śmietanie rozmieszać drożdże, tak? Moje pytania mogą się komuś wydać śmieszne ale nie mam pojęcia więc wolę zapytać. Będę wdzięczna za szybką odpowiedź :neutral: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renigliwice Opublikowano 7 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2009 Zbliża się 11 listopada i u mnie, w okolicach Poznania, sezon na rogale świętomarcińskie :mrgreen: Ja chciałabym upiec w tym roku rogaliki ale nigdy wcześniej tego nie robiłam i nie wiem o jaką śmietanę chodzi w tym przepisie (jakiej konsystencji). Czy to ma być gęsta, kwaśna śmietana? (ile % ?) I w tej gęstej śmietanie rozmieszać drożdże, tak? Moje pytania mogą się komuś wydać śmieszne ale nie mam pojęcia więc wolę zapytać. Będę wdzięczna za szybką odpowiedź :neutral: Witaj! Twoje pytania wcale nie są śmieszne a jesteśmy tu między innymi po to, by sobie pomagać. Śmietana ma być gęsta i kwaśna. Może być 18% lub 12%, jak wolisz. W niej trzeba rzeczywiście rozmieszać drożdże. Życzę udanego wypieku i pozdrawiam. Renia :-? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaliope Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2009 Reniu Droga, bardzo Ci dziękuję za błyskawiczną odpowiedź! Rogaliki będę robić we wtorek i na pewno dam znać jak wyszły. Trzymaj za mnie kciuki :mrgreen: Również pozdrawiam ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.