ulinek77 Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2007 Tarta z żółtymi serami Ciasto - 125 dkg zimnego masła - 1 łyżka oleju - 1/3 szklanki zimnej wody mineralnej - szczypta soli - 250 dkg mąki w czym jest jedna część mąki krupczatki i jedna część mąki pszennej Farsz - 25-30 dkg 3 rodzaje serów: ser z niebieską lub zieloną pleśnią, mozzarella, rokpol – twardy - 2 jajka - 1 łyżka mąki - pieprz do smaku - gałka muszkatołowa Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i masło, a następnie siekamy nożem równomiernie. Delikatnie dodajemy wodę mineralną i szybko zagniatamy, po czym rozwałkowujemy. Ciasto powinno się schłodzić w lodówce około 30 minut. Ale najlepiej jest je przygotować dzień wcześniej, będzie smaczniejsze. Jeśli nie mamy naczynia do pieczenia tarty, to możemy ciasto wyłożyć do tortownicy i też będzie dobrze. Przygotowujemy farsz. Mąkę z pieprzem i jajkami ubić mikserem, dodać sery. Utrzeć odrobinę świeżej gałki muszkatołowej. I tak przygotowany farsz wylewamy na ciasto. Pieczemy na złoty kolor w temp. 200-220 stopni C przez 20-25 minut. Na dolnej półce, aby się spód dobrze upiekł. Cytuj
olekro Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2007 Mam pytanie. Czy woda mineralna ma być gazowana, czy niegazowana? Do tej pory korzystałem z ciasta francuskiego mrozonego, kupionego w sklepie. Zupełnie nie znam się na ugniataniu ciasta, więc przepraszam za naiwne pytanie. Niektórzy mówią, że ciasto francuskie ciężko jest przygotowac samemu. Cytuj
ulinek77 Opublikowano 12 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 JA uważam, że należy użyć naturalnej nie gazowanej :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.