Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tarta z żółtymi serami Ciasto - 125 dkg zimnego masła - 1 łyżka oleju - 1/3 szklanki zimnej wody mineralnej - szczypta soli - 250 dkg mąki w czym jest jedna część mąki krupczatki i jedna część mąki pszennej Farsz - 25-30 dkg 3 rodzaje serów: ser z niebieską lub zieloną pleśnią, mozzarella, rokpol – twardy - 2 jajka - 1 łyżka mąki - pieprz do smaku - gałka muszkatołowa Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i masło, a następnie siekamy nożem równomiernie. Delikatnie dodajemy wodę mineralną i szybko zagniatamy, po czym rozwałkowujemy. Ciasto powinno się schłodzić w lodówce około 30 minut. Ale najlepiej jest je przygotować dzień wcześniej, będzie smaczniejsze. Jeśli nie mamy naczynia do pieczenia tarty, to możemy ciasto wyłożyć do tortownicy i też będzie dobrze. Przygotowujemy farsz. Mąkę z pieprzem i jajkami ubić mikserem, dodać sery. Utrzeć odrobinę świeżej gałki muszkatołowej. I tak przygotowany farsz wylewamy na ciasto. Pieczemy na złoty kolor w temp. 200-220 stopni C przez 20-25 minut. Na dolnej półce, aby się spód dobrze upiekł.

Opublikowano

Mam pytanie. Czy woda mineralna ma być gazowana, czy niegazowana? Do tej pory korzystałem z ciasta francuskiego mrozonego, kupionego w sklepie. Zupełnie nie znam się na ugniataniu ciasta, więc przepraszam za naiwne pytanie. Niektórzy mówią, że ciasto francuskie ciężko jest przygotowac samemu.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.