Katarzyna 8 Napisano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Kiedyś za dawnych czasów był w sprzedaży Pekrol czy jakoś tak to była gotowa mieszanka do peklowania, obecnie widziałam tylko sól peklującą i wszystko było by ok lecz producent nie napisał jak z nią postępowac, o ile dobrze pamiętam zamieścił tylko na jaką ilośc mięsa jest przewidziana, ani co z nią zrobic czy rozpuścic czy na sucho, jak długo ma w tym byc nic :lol: :lol: a przecież to istotne jak za krótko źle jak za długo też. Mój mąż bardzo lubi goloneczki peklowane i muszę kupowac gotowe :D Proszę o wiadomości może jeszcze trafię na tą sól to bym była bardzo wdzięczna :D Pozdrawiam :lol: Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
basga 28 Napisano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 http://kuchnia.kisa.pl/przepis.php?nr=55&hm=mieso/left powyżej masz link na temat peklowania,jak coś znajdę to dołączę. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=14 a to jest inny na ten temat. życzę udanych wyrobów. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Katarzyna 8 Napisano 12 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Dzięki Basga ! Poszukam jeszcze może coś znajdę jak peklowc solą peklującą, a może ktoś będzie wiedział i się odezwie :) :P Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mac51 5 Napisano 8 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Peklowanie szynki./przepis na 7 kg szynki!/ Natrzeć szynkę 30 dkg soli i czosnkiem.Następnie włozyc szynkę do garnka,przykryć denkiem, a następnego dnia zalać solanką. Solanka-3l wody,16dkgsoli,5g kolendry,10g saletry,20g cukru,4 listki laurowe,15 ziarenek pieprzu,2 ząbki czosnku,3 gożdziki. Po przegotowaniu i ostudzeniu solanki zalać mięso,zostawić na 20 dni. :wink: Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Katarzyna 8 Napisano 8 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Witam! Super a czy z solą peklującą robi się w ten sam sposób? Sól peklującą widziałam w sklepie ale saletry nie, muszę poszukać może dzieś trafię to wyprubuję na golonkach. :wink: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mac51 5 Napisano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Po tygodniu peklowania karkówki,dzisiaj było wędzenie :grin: Na święta baleronik jest,a ten zapach... :grin: Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorunia 30 Napisano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Mac,ale super karczek...u mnie też już szyneczki i boczusie gotowe...my nie związujemy tylko zakładamy taką specjalną siatkę na wyroby tuż przed włożeniem do wędzarni i wyglądają jak ze sklepu,ale smak nie ten sam...o niebo lepszy...zresztą kto sam wędzi to wie o czym mówię :grin: Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mac51 5 Napisano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 To moje wiazanie nie za bardzo mi wychodzi,gdzie mozna kupić taką siatkę? Dzięki. :oops: Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorunia 30 Napisano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Taką siatkę kupujemy w sklepie,gdzie można dostać flaki do napełniania kiełbas,kaszanek itp.saletry,soli peklującej,foremek do pasztetów.W innych sklepach nie widziałam.Zapytaj,może w pobliżu Ciebie też jest taki sklep z siatką do swojskich wyrobów :oops: Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
basga 28 Napisano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 No,no :oops: na mnie na wsi też czekają takie domowe wyroby...już nie mogę doczekać się niedzielnego śniadania :oops: . Moja mama też kupuje takie siatki. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.