Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Katarzyna

Powidła śliwkowe

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Martunik

Powidło śliwkowe

Śliwki węgierki wymyć, wypestkować, przemleć przez maszynkę do mięsa na najdrobniejszym sicie, przełożyć do rondla. Wstawwić do piekarnika nagrzanego do ok. 190 stopni. Smarzyć przez ok 4 godziny, mieszać raz na godzinę wystarczy :( . Chociaż powidło powinno być bez cukru to ja i tak dodaję cukier po ok. 3 godz. smażenia. Jak powidełko już będzie dobre to przełożyć do słoiczków. Słoiczki odwracamy do góry dnem i czekamy do wystygnięcia.

smacznego

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Słoiki przygotuj tak jak napisałaś :( Ja nakładam tak 2cm przed wieczkiem :) Jak słoiki wystygną nakrętka powinna być lekko wklęsł :lol:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

juz donosze ze wszystko poszło zgodnie z planem i słoiczki stoja w pywnicy... tylko jeden słoiczek jak sie nacisnie zakretke to ona tak podskakuje.. to nie chwyciło co? bo tam było pół powideł a pół powietzra bo to były resztki. to raczej nie chwyciło czy jak? bardzo sie ciesze ze mam takie smaczne powidełka.. :( dziekuje KATARZYNKO

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja czytałam,że cukier w przetworach powinien być dodany przed końcem smażenia bo taki "surowy" może powodować fermentację.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Basiu jak śliwki są dojrzałe i dość słodkie to nie dosładzam > jeśli śliwki są bardzo kwaśne to pod koniec pieczenia dodaję cukier > ale jeszcze nigdy słoiki mi się nie zepsuły z powodu braku cukru :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.