Skocz do zawartości

Pijak


Justyna.K

Rekomendowane odpowiedzi

Mój pierwszy przepis zamieszczony tutaj ale wypróbowany już 3 razy (za każdym razem coraz lepszy ponoć)

PIJAK wg siostry Anastazji

Przepis pochodzi z książki ''103 ciasta siostry Anastazji''

Składniki na biszkopt:

4 jaja

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 szklanki suchego maku

Wykonanie:

1.Białka ubić z cukrem.

2.Dodać żółtka,mąkę z proszkiem i makiem.

3.Piec w temp.160 stopni przez 30-45 minut.

Składniki na masę budyniową:

1/2 litra mleka

2 budynie śmietankowe

1 kostka margaryny (ja dałam kasię)

Wykonanie:

1.Na mleku ugotować budyń z cukrem do smaku.

2.Margarynę utrzeć , dodając przestudzony budyń.

PRZEŁOŻENIE PLACKA:

BISZKOPT

MASA BUDYNIOWA

HERBATNIKI MOCZONE W WÓDCE LUB SPIRYTUSIE

POLEWA: KOSTKA MARGARYNY,1 SZKL.CUKRU, 3 ŁYŻKI WODY I KAKAO.wSZYSTKO ZAGOTOWAĆ!

WIÓRKI KOKOSOWE LUB KOLOROWA POSYPKA

Dołączona grafika

Dołączona grafika

SMACZNEGO

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj Justyna! Ja również na forum jestem od niedawna. ijaka piekę szęsto ale z innego przepisu, również jest pyszny i szybko znika. Ciasto - biszkopt z 5 jajek Masa: 1,5 kostki masła 1 szklanka cukru pudar 2 żółtka 2 serki homogenizowane( najlepiej naturalne, jeśli waniliowe to wtedy mniej cukru)- odcedzić z wody na gęstym sitku Masło utrzeć z żółtkami i cukrem, powoli dodawać serek. Na biszkopt dać masę, a na nią biszkopty okrągłe maczane w alkoholu, na koniec polewa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja mam jeszcze inny przepis na krem do PIJAKA: 10dkg rodzynek zalać wódką 0.5szkl cukru 0.5szkl mleka 2 kostki masla 0.5szkl wody 2 żółtka 6 łyżek kakao 1 łyżka namoczonej żelatyny Mleko zagotować z kakao-ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem,dodać masło i mleko. Żelatynę zagotować z wodą i wlać do kremu,dodać odsączone rodzynki. Masą przełożyc biszkopt.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.