Skocz do zawartości

Warkocz Drożdżowy


Justyna.K

Rekomendowane odpowiedzi

WARKOCZ DROŻDŻOWY Z SEREM I MARMOLADĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO:

1/2 szkl.ciepłego mleka

1/4 szkl.ciepłej wody

5 dag.drożdży świeżych

3 szkl.mąki

1/4 szkl.cukru

4 łyżki miękkiej margaryny

1 jajko

3 krople olejku waniliowego

skórka otarta z jednej cytryny

szczypte soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

25 dag. sera białego

1/2 szkl.cukru

3 łyżki mąki

1 jajko

5 łyżek marmolady(ja dałam wieloowocową)

Sposób wykonania:Drożdże rozdrobnić na kawałki zalać mlekiem i wodą i posypać łyżeczką cukru.Zostawić na kilka minut aż zaczną rosnąć.Resztę składników wymieszać ja użyłam miksera.Dodać wyrośnięte drożdże i zagniatać ręką ciasto.

Odstawić do wyrośnięcia ok. 60 minut.

Składniki na masę zmiksować.

Jak ciasto już wyrośnie uformować warkocze najlepiej podam link jak to się robi

http://www.thefreshloaf.com/recipes/bluebe...reamcheesebraid

Wyłożyć na blachę posmarowana margaryną i PIEC w temp.180 stopni 30-40 minut.Gotowe obsypać cukrem pudrem.POLECAM

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

basqa mi bardzo smakuje to też zależy jaką dasz marmoladę ja dałam wieloowocową.Jak ktoś nie ma przekonania albo nie lubi marmolady może z niej zrezygnować jest jeszcze ser. :grin:

DZIĘKI,rozumiem że musi byc marmolada twarda czy można ją zastąpic dżemem?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście że można zastąpić dżemem, trzeba uważać przy zwijaniu żeby nic później nie wyciekło. Ja małe prześwity miałam w niektórych miejscach ale wiadomo że ciasto drożdżowe rośnie więc załatwiło sprawę. :grin: Jak masa wyjdzie za rzadka radze dodać jeszcze jedną łyżkę mąki. :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Justynko! Upiekłam wreszcie warkocza. Niestety ser miałam za rzadki, no ale udało się. Następnym razem myślę, że wyjdzie mi ładniejszy, bo już wiem, jakie błędy popełniłam . Za chwilę wkleję zdjęcia. Nie jest może aż tak piękny wizualnie jak powinien być, ale co tam. Ważne, że jest smaczny. Justynko- jak przenosiłaś warkocz ze stolnicy na blachę? Przyznam, że nie było to wcale łatwe. Nie uważasz, że jednak trzeba zrobić trochę gęściejsze ciasto? No i sam ser nie może być ten z wiaderka, trzykrotnie mielony, bo on jest za rzadki. Tak poza tym to dziękuję Ci za podanie przepisu i za inspirację. Pa . Renata

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

renigliwice bardzo się cieszę że podjełaś się tego przepisu a więc tak ser ja dałam niemielony taką zwykłą kostkę sera.

Przenoszenie warkocza przyznam było dość trudne ale szeroka łopatka i szeroki nóż dały radę no i oczywiście :razz: JA :razz:

Jestem bardzo ciekawa jak wygląda twój warkocz ????A smaczny był chociaż??????????? :razz:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

post-4422-1171920642_thumb.jpg post-4422-1171920682_thumb.jpg Dołączyłam Justynko zdjęcia. Przepis świetny, bardzo dobrze wyrabia się to ciasto. Polecam go innym, bo naprawdę jest przepyszne!!! Dziękuję Justynko i pozdrawiam Cię cieplutko. Renata :razz: :razz: :razz:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.