Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Marra

Pączki - Potrzebuję Pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Można zrobić z wszystkich trzech przepisów, ale z połowy porcji :( - jak w domu jest dużo chętnych do jedzenia to pączki znikną w migu. Ja wczoraj po południu upiekłam 32 duże pączki, a teraz jest ich tylko 5 :) :grin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A może spróbujecie z mojego przepisu, zapewniam, że są naprawdę pyszne. Jak piekę, to tylko z tego przepisu. Są bardzo puszyste, a tej puszystości, to chyba dodaje ta dodana piana i zaparzane ciasto. 0,75 dag mąki zwykłej ( nie krupczatki) 20 dag cukru pudru 15 dag masła 5 żółtek, 2 jaja 8 dag drożdży 0,5 litra mleka Cukier waniliowy, sól, 1 kieliszek spirytusu do ciasta, odrobiona soli Konfitura do nadziewania, olej do smażenia. 10 dag mąki zaparzyć wrzącym mlekiem, rozetrzeć, aby nie była grudek, schłodzić i dodać drożdże rozprowadzone w ciepłym mleku po czym wsypać część mąki , zrobić rozczyn i odstawić aby urósł. W tym czasie na parze ubić 7 żółtek z cukrem, wlać do wyrośniętego rozczynu dodać cukier waniliowy i sól. Wszystko dobrze wyrobić ( co najmniej pół godziny) pod koniec wyrabiania wlać roztopione masło i pianę ubitą z dwóch białek, znów dobrze wyrobić, do momentu aż ciasto zmatowieje i zacznie odchodzić od rąk. Ciasto na pączki powinno być luźne (ilość płynu dodana do mąki zależy od jej suchości i jakości). Po wyrobieniu ciasto odstawić do wyrośnięcia, po czym formować pączki nadziewając je konfiturą lub marmoladą różaną wymieszaną z powidłami śliwkowymi. Uformowane kłaść na deseczce wyłożonej serwetą i posypanej mąką, ponownie odstawić do wyrośnięcia. Aby szybciej wyrosły, układam je na blasze do pieczenia ciasta, wyłożonej papierem i posypanej mąką. Wstawiam do lekko nagrzanego piecyka z uchylonymi drzwiczkami. Wyrośnięte pączki smażyć w gorącym tłuszczu z dodatkiem kieliszka spirytusu. W razie jak tłuszcz będzie dymił, schładzać go plasterkami obranego ziemniaka. Wyjmować na bibułę, żeby ociekł tłuszcz, gorące posypywać cukrem pudrem wymieszanym z wanilią. Można też zanurzać je w lukrze zrobionym ze 1 białka , soku z pół cytryny, i cukru pudru (lukier musi mieć konsystencję gęstej śmietany) i posypać smażoną skórką pomarańczową lub płatkami migdałowymi. Troche pracochłonne ale pyszne.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Basqa skorzystałam z Twojej rady i dodawałam marchewkędo tłuszczu no i pierwszy raz miałam pomarańczowe pączki! Dziękuję Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A żeby się nie przypalały i nie były zbyt ciemne trzeba co jakiś czas wrzucić pokrojonego w grube plastry ziemniaka :lol: Ale to chyba wiecie dziewczyny :wink: :wink: :) .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do faworkow dodaje ocet wtedy olej sie tak nie burzy.Do paczkow nie probowalam ale pewnie bedzie taki sam efekt

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

WITAJCIE WIEM ŻE JUŻ PO CZWARTKU , ALE OSOBIŚCIE POLECAŁA BYM PRZEPIS LUCJI -choć nie wątpię że inne są też smaczne POZDRAWIAM

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Robilam na tlusty czwartek paczki z przepisu dany 2005 wyszly rewelacyjne.Ciacho super mieciuchne wypieczone no po prostu brak mi slow tylko ja nawalilam zrobilam takie spore te paczki, troche jeszcze na stolnicy podrosly a zapomnialam ze w tluszczu tez mi beda rosly no i wyszly paczki giganty!!! :grin: Ale byly super tylko jedna uwaga w przepisie jest podane maki 0,75 a ja podsypywalam caly czas maki bo ciasto bylo jak dla mnie za luzne a jak paczki wyrosly to wyrosniete ciasto bylo tak delikatne ,ze sie przelewalo w rekach.NAPRAWDE POLECAM!!!! Jak dla mnie na 5+.Robilam tez paczki na piwie z przepisu Jolci ale z polowy skladnikow.Paczki byly smaczne ale jak dla mnie ciasto mi wyszlo troche za scisle moze dlatego ,ze tez ale tylko odrobinke podsypalam maka(bo u Dany to wsypalam tej maki prawie 1kg)ale tak ogolnie to byly O.k i tez smaczne.Zdjecia wkrotce dolacze.Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A to moje paczki giganty z przepisu dany2005(srednica paczka byla okolo12-15cm!)

post-7603-1202775579_thumb.jpg

post-7603-1202775613_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A to paczki z przepisu Jolci (na piwie) juz standardowych rozmiarow :D

post-7603-1202775828_thumb.jpg

post-7603-1202775855_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość awiklendt

Witam z Australii!

mieszkam w australii prawie całe życie... więc dużo mi brakuję z języku a szczególnie w przepisach. mam pare pytań o tych przepisach:

1) 6-8 dag drożdzu?? to jest 60-80 gram!! a na ile mąki, 1 kg? to sporo - jak piecę chleb to używam tylko 7 gram na 500 gramowy bochenek - a 70 dag to DZIESIĘĆ razy tyle!! czy to poważnie się używa aż 70 gram drożdzy?? to nie do uwierzenia... a może mój komputer tu w australii pop prostu źle pokazuje na monitorze...?

2) to co jest "cały" cukier waniliowy?? ile to ma być? w australii nie widziałam nigdy "cały" cukier, tylko w cukier w krysztalu.

czy może mi ktoś wyjaśnić, bo biedna nie mam kogo się zapytać! (mama robiła raz pączki i nie udało jej się! a moja dziewczyna ciągle mi zachęca abym zrobiła nareszcie te pszne pączki o których zawsze przypominam!)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Już po tłustym czwartku, ale ja mam ochote na pyszne pączki. Zainspirowałam sie powyzszymi przepisami oraz zdobyłam wyśmienitą marmolade różaną zrobioną przez moja ciocie. Mam nadzieje, że wyjdą pyszności :biggrin:

Edytowane przez Marcin

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.