basga Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2009 To ja też dorzucam https://chleb.info.pl/index.php?id=20 https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=65158 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2009 Fajny link !!! z wizazu, do tego forum jeszcze nie dotarłam.... A przy okazji, czy ktoś robił konfirurę z pomarańczy w automacie ? Mam ochotę na nią, bo teraz przecież sezon.... Może macie jakiś wypróbowany przepis ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2009 Mam już automat,piekłam wczoraj pierwszy chleb i...porażka...z wierzchu ok a w środku mokra glina...najbardziej złości mnie to dokładne odmierzanie składników,bo przy pieczonym w piekarniku aż tak bardzo to ważne nie było. Myślicie,że ciasto było za lużne?Dodam,że zamiast mąki żytniej dałam żytnie otręby-reszta jak w przepisie.Póki co to ...schowałam maszynę z oczu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 No niestety maka zytnia to calkiem co innego niz otreby zytnie.Dlatego wlasnie prawdopodobnie nie wyszlo.A przepis skad mialas? z Ksiazeczki dolaczonej do automatu? Zawsze trzeba pamietac o tym,ze ciasto ma utworzyc na mieszadle miekka i elastyczna kule,a nie rozmazane mazidlo.Zalezy to np. od maki.Stosujac sie wiec do przepisu trzeba uwaznie patrzyc przy mieszaniu i w razie czego bez problemu dodac 1-2 lyzki maki wiecej,lub gdy ciasto jest zbyt suche - troszke plynu.Wierzch ciasta radze smarowac tez roztrzepanym jajkiem,wtedy bedzie ladnie przyrumieniony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 Tak-przepis z tej instrukcji wzięłam...ale M już mi kupił ...10 kg żytniej mąki i jak kupię sobie elektroniczną wagę to spróbuję coś upiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 Jesli nie masz duzego doswiadczenia w pieczeniu chlebow to ne piecz odrazu 100 % zytniego,tylko mieszane.a zagladalas na moj blog?Mam tam bardzo duzo przepisow i wszystkie nadaja sie zarowno do zagniatania recznie, w mikserze jak i w maszynie.Czasem tylko do maszyny trzeba skladniki podzielic na pol. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 No ja chyba ślepa byłam bo nie widziałam wcześniej Twojego bloga-zajrzę tam po kolacji. ;) Piekłam parę razy chleb w piekarniku i zawsze sie nadawał do jedzenia no ale do automatu to już wszystko musi być idealnie odważone... :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 To zycze powodzenia w pieczeniu i milego ogladania mojej stronki ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 Już pędzę do kuchni...nastawić zakwas...ja jestem wzrokowcem i lepiej tego przedstawić nie mogłaś! ;) A jutro to ile tej mąki i wody mam dodać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 Wszystko u mnie jest napisane.W kazdym razie codziennie tyle samo maki i tyle samo wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 Bo ja zrozumiałam,że codziennie dodaje się jeszcze pół szkl mąki.Chyba za gęsty zrobiłam ten zakwas... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 Dobrze zrozumialas: codziennie powtarzamy to co w dniu pierwszym, czyli okolo 100 g maki (1/2 szkl.) i tyle wody aby byla konsystencja gestej smietany.Zakwas codziennie musi byc dokarmiany,bez maki nie bedzie drozdzy i sie zepsuje. A jesli twierdzisz ze masz za gesty to przy nastepnym dosypywaniu maki dolek wiecej wody.Nic mu sie nie stanie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2009 Ja jednak do pieczenia chleba zdolności nie mam-zrobiłam dziś drugi raz,tym razem ciasto było gęściejsze,robiłam wszystko co do grama i...wyszedł jeszcze gorszy niż ten pierwszy.Aż mnie kusilo,by tym automatem walnąć o podłogę! Dopisuję...zrobiłam jeszcze raz,tym razem czysto pszenny a nie lubię białego chleba. Wygląda nieżle jak na moje talenta ale jest trochę gliniasty w środku. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Ile maksymalnie mąki można dać na ten większy bochenek z automatu?Bo ten upiekłam z 560g pszennej mąki a nawet do połowy wysokości formy nie wyrósł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 A z jakiego przepisu ten chlebek robilas? Napisz dokladnie skladniki i napisz ile wyrastal.Bo ja mam wrazenie ze on poprostu nie wyrosl Ci przed pieczeniem tyle ile powinien :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.