Izunia2007 Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 A co do ilosci maki to juz Ty powinnas miec napisane w instrukcji.Kazdy automat jest inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 Przepis dołączony do instrukcji jako najprostszy chleb,program standard tzn,3.30 godziny całość. woda 310 mll mąka do chleba białego/dałam pszenną/ 560g cukier i sól po 2 łyżeczki masło 2 łyżeczki drożdże instant 2.5 łyżeczki Izuniu-moj automat ma taki kształt jak Twój,to elta a największy bochenek jest wielkości 1250g.Ale z jakiej ilości mąki taki się robi bo nie wiem,czy to nie jest sugerowana waga po upieczeniu. Moj "chlebek" nie wyrósł ale corka powiedziała,że i tak jest smaczny a ja dodam,że także syty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2009 Sprobuj nastepnym razem wsypac najpierw drozdze do lekko cieplej wody na 5-10 minut,a potem dopiero wlac do maszyny.No i ta ilosc drozdzy to starcza na 1 kg maki.A czy trzymasz te suszone drozdze w lodowce? Bo lepiej je trzymac w chlodnym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2009 Nie!! :mrgreen: Tylko świeże trzymam w lodówce! Te suszone mają termin do 2010 roku więc powinny być aktywne. Jutro planuję upiec kolejny chlebuś,się okaże co wyjdzie tym razem. :oops: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2009 Te suszone drozdze sa niby suszone,ale jak ja je kupuje to one leza w sklepie w lodowce wiec i ja je tam przechowuje :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2009 No tym razem wyszedł mi wypiek bardziej podobny do chleba :mrgreen: razowy pszenno-żytni z brązowym cukrem i ziarnami Trochę opadł po drugim mieszaniu co widać po wystających brzegach ale nie jest żle. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2009 Jezeli opadl to albo za duzo wody,albo za duzo drozdzy.Czy na mieszadle zawsze robi Ci sie kula?bo jesli nie,to zawsze musisz dodac troszke wiecej maki :mrgreen: czasem wystarczy 1-2 lyzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2009 Tak,pewnie za mało mąki było bo niby kula się robiła ale od spodu i na ściankach pojemnika było takie maziste,choć dosypałam trochę mąki.Dopiero uczę się rozpoznawać konsystencję. :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Behatka1 Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 No własnie ja tez mam przepis w instrukcji na 540 g mąki a automat a 1200g chleba. Z podanych proporcji wyszedł mi bardzo mały, czy można zrobić z 1,5 porcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2009 Zawsze mozesz sprobowac, ale wez sobie pod uwage ze na wage chleba nie sklada sie tylko sama maka. Przyklad: 540 g maki i 300 ml wody, to juz 840 g.A nie masz w swojej instrukcji proporcji na 2 lub 3 rozmiary chleba? Bo ja w swojej mam do kazdego przepisu podane 3 proporcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2009 Ja mam automat na 1,5 kg chleba. I jesli nie mam podanych dokładnych proporcji na 1,5 to sama muszę kombinować, czyli czysta matematyka. kalkulator w rękę i do pieczenia chleba :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Behatka1 Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2009 Niestety, do mojego automatu nie było dołączonych proporcji dla 3 wariantów. Zrozumiałam że ilość mąki 540 g podanej w przepisie jest na chleb średni 750 dag Upiekłam dzisiaj chlebuś z 1,5 porcji i mi się zapadł środkiem podczas pieczenia. Rosnął pięknie, prawie do szyby. Wczoraj piekłam chleb z 1 porcji i też mi się zapadł środkiem. Czy ktoś mądrzejszy może mi znaleźć przyczynę. Jaki jest przelicznik drożdży suchych na świeże? :D Czy to naprawdę taka aptekarska dokładność musi być. Na innych forach znalazłam przepisy gdzie składniki przeliczane są na szklanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2009 Behatko - za duzo drozdzy! Ciasto pieknie wyroslo i opadlo.Musisz zmniejszyc ilosc i powinno byc ok.Ja na 500 g maki biore 2-3 dkg swiezych drozdzy, a na 1 kg nie wiecej jak 5 dkg.Pieke bardzo duzo wiec mozesz mi wierzyc ze to wystarczajace ilosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2009 https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=10411 Mam nadzieję, ze tu znajdziesz odpowiedź na Twoje pytanie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.