Skocz do zawartości

Chleb Z Automatu


elusia
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 139
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Przepis dołączony do instrukcji jako najprostszy chleb,program standard tzn,3.30 godziny całość. woda 310 mll mąka do chleba białego/dałam pszenną/ 560g cukier i sól po 2 łyżeczki masło 2 łyżeczki drożdże instant 2.5 łyżeczki Izuniu-moj automat ma taki kształt jak Twój,to elta a największy bochenek jest wielkości 1250g.Ale z jakiej ilości mąki taki się robi bo nie wiem,czy to nie jest sugerowana waga po upieczeniu. Moj "chlebek" nie wyrósł ale corka powiedziała,że i tak jest smaczny a ja dodam,że także syty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie!! :mrgreen: Tylko świeże trzymam w lodówce! Te suszone mają termin do 2010 roku więc powinny być aktywne. Jutro planuję upiec kolejny chlebuś,się okaże co wyjdzie tym razem. :oops:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No tym razem wyszedł mi wypiek bardziej podobny do chleba :mrgreen:

razowy pszenno-żytni z brązowym cukrem i ziarnami

Trochę opadł po drugim mieszaniu co widać po wystających brzegach ale nie jest żle.

Dołączona grafika

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak,pewnie za mało mąki było bo niby kula się robiła ale od spodu i na ściankach pojemnika było takie maziste,choć dosypałam trochę mąki.Dopiero uczę się rozpoznawać konsystencję. :mrgreen:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zawsze mozesz sprobowac, ale wez sobie pod uwage ze na wage chleba nie sklada sie tylko sama maka. Przyklad: 540 g maki i 300 ml wody, to juz 840 g.A nie masz w swojej instrukcji proporcji na 2 lub 3 rozmiary chleba? Bo ja w swojej mam do kazdego przepisu podane 3 proporcje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety, do mojego automatu nie było dołączonych proporcji dla 3 wariantów. Zrozumiałam że ilość mąki 540 g podanej w przepisie jest na chleb średni 750 dag Upiekłam dzisiaj chlebuś z 1,5 porcji i mi się zapadł środkiem podczas pieczenia. Rosnął pięknie, prawie do szyby. Wczoraj piekłam chleb z 1 porcji i też mi się zapadł środkiem. Czy ktoś mądrzejszy może mi znaleźć przyczynę. Jaki jest przelicznik drożdży suchych na świeże? :D Czy to naprawdę taka aptekarska dokładność musi być. Na innych forach znalazłam przepisy gdzie składniki przeliczane są na szklanki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.