kitka31 Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 KURCZAK CARBONARA SKLADNIKI: 2 lyzeczki oliwy z oliwek 20 dkg pancetta (to rodzaj wloskiego boczku, jesli niedostepny, moze byc oczywiscie zastapiony tradycyjnym), pokrojony na kostke 2 lyzeczki drobno posiekanego czosnku 2 1/2 szklanki gestej slodkiej smietany 1 szklanka swiezo startego sera Parmesan 8 duzych zoltek 1/4 szklanki swiezo posiekanych lisci bazylii 1/4 szklanki swiezo posiekanych lisci pietruszki sol 1/2 kg spaghetti 4 szklanki upieczonego calego kurczaka (drobno posiekany, moze byc z poprzedniego dnia) swiezo zmielony pieprz 1/2 szklanki orzechow wloskich, posiekanych, utostowanych 1 lyzka swiezo startej skorki z cytryny SPOSOB PRZYRZADZENIA: Wrzuc pancetta/bekon na ciezka, duza patelnie. Usmaz az jest chrupki/brazowy, okolo 8 minut. Pod koniec smazenia dodaj czosnek (czosnek staje sie gorzki jesli trzymany zbyt dlugo na ogniu). W duzej misce zmieszaj razem: smietane, ser, zoltka, pietruszke i bazylie. Miedzy czasie zagotuj posolona wode. Dodaj spaghetti i gotuj do momentu "al dente", okolo 8 minut. Czasami przemieszajac. Zlej wode. Dodaj upieczonego/drobno pokrojonego kurczaka do pancetta i czosnku (jesli potrzeba odlej nadmiar tluszczu z bekonu). Nastepnie dodaj spaghetti i miksture kremowa. Wymieszaj wszystko dobrze na nisko-srednim ogniu az kurczak sie zagrzeje i sos pokryje gesto spaghetti, okolo 4 minuty (nie doprowadz do zagotowania bo jajka moge sie zciac i skonczysz z jajecznica). Dopraw makaron do smaku sola i pieprzem jesli potrzeba (prawdopodobnie bekon da wystarczajaco duzo soli). Przetransferuj danie na duzy polmisek. Przysyp orzechami wloskimi oraz potarta drobno skorka z cytryny. Smacznego. Cytuj
kitka31 Opublikowano 5 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 zapomnialam na samym poczatku; oliwe z oliwek wrzucamy na samym poczatku na patelnie zanim wrzucimy pancetta (bekon ten z reguly jest o wiele chudszy), jesli nasz bekon jest tlusty mozemy ominac calkowicie dodanie oliwy. Mam nadzieje, ze nic innego nie pominelam. :razz: Cytuj
basga Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 Dobry sposób na mięso z rosołu,czesto mi zostaje właśnie kurczak z rosołu i wtedy podsmażałam obrane mięsko z cebulką i śmietaną ale teraz wypróbuję carbonarę,pozdrawiam,pa,pa. Cytuj
kitka31 Opublikowano 5 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 Basga, coz za swietny pomysl!! O wiele prosciej i dwa w jednym :razz: Dzieki! Cytuj
grumko Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2007 kitka31: wspominałem Ci jakiś czas temu w prywatnej wiadomości, że Twój przepis czeka w kolejce do zrobienia. jak widać na załączonym obrazku w końcu go zrobiłem i bardzo nam smakowało. na mnie szczególne wrażenie zrobiła ta skórka z cytryny, która świętnie złamała smak całej potrawy. dzięki za przepis. pozdrawiam andrzej Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.