kitka31 Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2007 KURCZAK CARBONARA SKLADNIKI: 2 lyzeczki oliwy z oliwek 20 dkg pancetta (to rodzaj wloskiego boczku, jesli niedostepny, moze byc oczywiscie zastapiony tradycyjnym), pokrojony na kostke 2 lyzeczki drobno posiekanego czosnku 2 1/2 szklanki gestej slodkiej smietany 1 szklanka swiezo startego sera Parmesan 8 duzych zoltek 1/4 szklanki swiezo posiekanych lisci bazylii 1/4 szklanki swiezo posiekanych lisci pietruszki sol 1/2 kg spaghetti 4 szklanki upieczonego calego kurczaka (drobno posiekany, moze byc z poprzedniego dnia) swiezo zmielony pieprz 1/2 szklanki orzechow wloskich, posiekanych, utostowanych 1 lyzka swiezo startej skorki z cytryny SPOSOB PRZYRZADZENIA: Wrzuc pancetta/bekon na ciezka, duza patelnie. Usmaz az jest chrupki/brazowy, okolo 8 minut. Pod koniec smazenia dodaj czosnek (czosnek staje sie gorzki jesli trzymany zbyt dlugo na ogniu). W duzej misce zmieszaj razem: smietane, ser, zoltka, pietruszke i bazylie. Miedzy czasie zagotuj posolona wode. Dodaj spaghetti i gotuj do momentu "al dente", okolo 8 minut. Czasami przemieszajac. Zlej wode. Dodaj upieczonego/drobno pokrojonego kurczaka do pancetta i czosnku (jesli potrzeba odlej nadmiar tluszczu z bekonu). Nastepnie dodaj spaghetti i miksture kremowa. Wymieszaj wszystko dobrze na nisko-srednim ogniu az kurczak sie zagrzeje i sos pokryje gesto spaghetti, okolo 4 minuty (nie doprowadz do zagotowania bo jajka moge sie zciac i skonczysz z jajecznica). Dopraw makaron do smaku sola i pieprzem jesli potrzeba (prawdopodobnie bekon da wystarczajaco duzo soli). Przetransferuj danie na duzy polmisek. Przysyp orzechami wloskimi oraz potarta drobno skorka z cytryny. Smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kitka31 Opublikowano 5 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2007 zapomnialam na samym poczatku; oliwe z oliwek wrzucamy na samym poczatku na patelnie zanim wrzucimy pancetta (bekon ten z reguly jest o wiele chudszy), jesli nasz bekon jest tlusty mozemy ominac calkowicie dodanie oliwy. Mam nadzieje, ze nic innego nie pominelam. :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2007 Dobry sposób na mięso z rosołu,czesto mi zostaje właśnie kurczak z rosołu i wtedy podsmażałam obrane mięsko z cebulką i śmietaną ale teraz wypróbuję carbonarę,pozdrawiam,pa,pa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kitka31 Opublikowano 5 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2007 Basga, coz za swietny pomysl!! O wiele prosciej i dwa w jednym :razz: Dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grumko Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2007 kitka31: wspominałem Ci jakiś czas temu w prywatnej wiadomości, że Twój przepis czeka w kolejce do zrobienia. jak widać na załączonym obrazku w końcu go zrobiłem i bardzo nam smakowało. na mnie szczególne wrażenie zrobiła ta skórka z cytryny, która świętnie złamała smak całej potrawy. dzięki za przepis. pozdrawiam andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.