ulinek77 Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 Sernik Puszysty Ciasto kruche 2 szklanki maki 200g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka ½ szklanki cukru Przygotować ciasto kruche z podanych składników. Najlepsze jest takie, które poleży w zamrażarce minimum dobę. Ciasto wyłożyć na blachę. Masa serowa: 1 kg twarogu szklanka cukru 3 jajka ½ szklanki oleju 1 cukier waniliowy ½ litra przegotowanego, ciepłego mleka budyń waniliowy bez cukru 1 opakowanie wiórek kokosowych Ser przekręcić w maszynce dwa razy. Dwa żółtka z jajkiem i ½ szklanki cukru utrzeć na jednolitą masę. Dodać ser i cukier waniliowy oraz budyń. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Na koniec dodać ciepłe mleko. Tak przygotowaną masę wylać na ciasto i piec 40 minut. Po tym czasie wyłożyć na ciasto pianę ubitą z dwóch białek i ½ szklanki cukru. Na to wysypać wiórki kokosowe i piec jeszcze przez 20 minut. Cytuj
JustynaZ Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 Ja w swoich przepisach mam taki sernik pod nazwą "Srenik z mlekiem", na forum spotkałam "Sernik z rosą", nazwa chyba najładniejsza, tym bardziej, że faktycznie raz lub dwa na bezie skroplił mi się cukier i powstała na nim rosa. ;) Czasami dodaje do ciasta kruchego łyżkę śmietany (podnosi to smak), a do masy twarogowej zamiast oleju-masło (margarynę), reszta składników i wykonanie zbliżona do Twojego przepisu Ulinku. Co by nie pisać, sernik jest smakowity, pyszniutki i jeszcze jak kto woli. :razz: Pa, Ju. Cytuj
renigliwice Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 Rzeczywiściesernik ten jest bardzo delikatny i puszysty. Polecam. Też go często piekę. Renata :razz: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.