Skocz do zawartości

Potrzebuję Sprawdzonego Przepisu Na Chrust (faworki)


Rekomendowane odpowiedzi

Gość gosia_75

Witaj Behatko! Z tego przepisu robię faworki odkąd pamiętam i zawsze wychodzą rewelacyjne! - 20 dag mąki - 3 żółtka - 4 łyżki gęstej śmietany - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka spirytusu - szczypta soli - 1/2 litra oleju Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, zrobić zagłębienie dodać śmietanę, spirytus, żółtka i sól- całość wymieszać. Ciasto wyrabiać dość długo aż się pojawią pęcherzyki (ja wyrabiam ok. 10 minut). Z tak przygotowanego ciasta uformować kulę i podzielić na trzy- cztery części, przykryć ściereczką aby nie obsychało. Każdą porcję bardzo cienko rozwałkować podsypując niewiele mąki. Lekko podsuszone rozwałkowane placki pokroić nożem na paski ok. 10-15 cm i szerokośc ok 3 cm, a każdy pasek naciąć w środku i przewinąć. Smażyć partiami z obu stron na jasnozłoty kolor. Życzę smacznego!

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja robię faworki z tego przepisu http://www.smaczny.pl/forum/index.php?show...&hl=faworki i zawsze wychodzą chrupiące. Nad ciastem nie trzeba za długo "pracować" i wogóle to się je szybko robi. Ja wrzucam wszystko do jednej miski i po prostu zagniatam ciasto.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witajcie!!!

A oto mój sprawdzony przepis na faworki, zawsze wychodzą chrupiące i nie robi się długo ciasta. Polecam.

Składniki

1,5 szkl. mąki,

5 dag masła lub margaryny

2 żółtka

3 łyż. gęstej śmietany

sól łyż. octu

cukier puder do posypania

olej lub smalec do smarzenia

Wykonanie

Do mąki dodać tłuszcz i dokładnie posiekać. Wbić żółtka, dodać śmietanę. Jak wszystkie składniki się połączą dodać sól i ocet. wyrobić ciasto. Gdy będzie już jednolite podzielić na dwie części. Kazdą z nich rozwałkować. Placki pokroić nożem na paski ok. 10-15 cm i szerokośc ok 3 cm, a każdy pasek naciąć w środku i przewinąć. Smażyć partiami z obu stron na jasnozłoty kolor. Wykładać na osobny talerzyk lub bibułkę lub papierowy ręczniczek aby obciekły trochę z tłuszczu, następnie posypać pudrem.

Zyczę udanych i smacznych faworków.

Podrawiam

Amelia

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.