karola91 Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 BISZKOPT: 4 jajka 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki tortowej 1/2 szkl. maki ziemniaczanej 1/2 szklanki kawy cappuccino (w proszku) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Piane ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Proszek do pieczenia, mąki i cappuccino przesiać, wymieszać ze sobą, dodać do piany i delikatnie wymieszac łyżką. Piec ok.25min w temperaturze ok.17O stopni. KREM: 1 opakowanie kawy cappuccino rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i dobrze schłodzić. Do tego dodać 4 śnieżki i ubić aż powstanie krem, na końcu dodać 2 łyżki rozpuszczonej żelatyny Biszkopt przekroić na pół, przełożyć kremem. Na wierzch ubić 0,5l śmietany 30% z trzema torebkami smietanfixu i 2 łyżkami cukru pudru. Posypać starta czekoladą. Zrobiłam to ciasto pierwszy raz, wyszło oczywiście :( smakowite, najbardziej smakowało moim rodzicom. Polecam je szczególnie tym, którzy lubia kawę. Na zdjęciach biszkopt nie jest przekrojony,ale wyszedl mi duzy, i po konsumpcji razem z mamą stwierdziłysmy, że taki przekrojony i przełożony masą byłby lepszy. Cytuj
Justyna.K Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 ale ciacho :) smakowicie wygląda i jaki biszkopt z 4 jajek :grin: gratuluje udanego wypieku :( Cytuj
kate_76 Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 :( wyglada wysmienicie ,koniecznie musze sprobowac :) Cytuj
renigliwice Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 Ale fajowe ciacho i to jeszcze z kawą. dzięki za przepis i śliczne zdjęcia. Działają na wyobraźnię. Dam znać, jak wyszło i jak smakowało. Pa :( Cytuj
karola91 Opublikowano 11 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 Co do biszkoptu, to wcześniej na forum pisałam jak robię biszkopty.Mi tym sposobem biszkopty zawsze sie udają, są miękkie, nie opadają, po prostu cudo!!! Obojętnie jaki przepis,zawsze sie udaję. Radzę spróbować. Mój sposób na wysmienity biszkopt: Po pierwsze: bardzo wazne jest by dobrze ubic pianę, przy czym należy pamietac ze ZAWSZE ubijamy w jedna stronę!!! Od ubicia piany naprawde duzo zależy. Po drugie: sypkie składniki nalezy przesiać, delikatnie wymieszać z pianą i mieszać w tą samą stronę co ubijaliśmy pianę. Po trzecie: po wyjęciu z piekarnika należy z wysokości 20-30 cm zrzucic biszkopt (z blachą:( na podłogę. Cytuj
elmo_23 Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Muszę koniecznie wypróbować!!! Uwielbiam kawę i wszelkiego rodzaju ciasta, a tu mam 2 w 1 :( Dzięki Karola Cytuj
elmo_23 Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Mam tylko pytanie, co do tego kremu. Czy śnieżki dodajemy ubite z mlekiem czy sypkie?? Cytuj
bernadettt Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Jadłam takie ciacho tylko na kruchym cieście.Pyszne.A na "ciemnym" biszkopcie na pewno jeszcze lepsze.Pozdrawiam i też polecam!!!Wypróbujcie śmiało!!! Cytuj
Justyna.K Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Mam tylko pytanie, co do tego kremu. Czy śnieżki dodajemy ubite z mlekiem czy sypkie?? mi się wydaje że sypkie bo baza tu jest kawa nie mleko ale niech się wypowie autorka przepisu :( Cytuj
apsik Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Jeżeli chodzi o śnieżki to sypkie,polecam to ciasto jest smaczne nie tylko dla wielbicieli kawy .Mój mąż kawy nie znosi a cappucino mu smakuje.Przepis jest w moich zbiorach od dwóch lat,dostałam go od kucharza kiedy pomagałam na komunię u mojej siostry.Jeszcze raz polecam,apsik. Cytuj
EWA1992 Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Witam,przepraszam iż zawracam głowe ale chodzi mi o cappuccino-1 opakowanie 110g??? Dobrze zrozumiałam? I jeszcze śnieżki są 4 opakowania więć ubić w 800 ml mleka?... Cytuj
karola91 Opublikowano 12 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Mam tylko pytanie, co do tego kremu. Czy śnieżki dodajemy ubite z mlekiem czy sypkie?? dodajemy sypkie Cytuj
karola91 Opublikowano 12 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Witam,przepraszam iż zawracam głowe ale chodzi mi o cappuccino-1 opakowanie 110g??? Dobrze zrozumiałam? I jeszcze śnieżki są 4 opakowania więć ubić w 800 ml mleka?... tak, chodzi o 1 opakowanie 100g, śnieżki nie ubijamy, dodajemy sypkie. I wcale nie zawracasz głowy, po to to forum jest, by w razie wątpliwości pytac :( Cytuj
EWA1992 Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Stokrotne dzięki za odpowiedż!!! :( Jest tyle wspaniałości iż aby przejrzeć to wszystko potrzeba sporo czasu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi