Skocz do zawartości

Capuccino


karola91

Rekomendowane odpowiedzi

BISZKOPT: 4 jajka 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki tortowej 1/2 szkl. maki ziemniaczanej 1/2 szklanki kawy cappuccino (w proszku) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Piane ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Proszek do pieczenia, mąki i cappuccino przesiać, wymieszać ze sobą, dodać do piany i delikatnie wymieszac łyżką. Piec ok.25min w temperaturze ok.17O stopni. KREM: 1 opakowanie kawy cappuccino rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i dobrze schłodzić. Do tego dodać 4 śnieżki i ubić aż powstanie krem, na końcu dodać 2 łyżki rozpuszczonej żelatyny Biszkopt przekroić na pół, przełożyć kremem. Na wierzch ubić 0,5l śmietany 30% z trzema torebkami smietanfixu i 2 łyżkami cukru pudru. Posypać starta czekoladą. Zrobiłam to ciasto pierwszy raz, wyszło oczywiście :( smakowite, najbardziej smakowało moim rodzicom. Polecam je szczególnie tym, którzy lubia kawę. Na zdjęciach biszkopt nie jest przekrojony,ale wyszedl mi duzy, i po konsumpcji razem z mamą stwierdziłysmy, że taki przekrojony i przełożony masą byłby lepszy.

post-2-1276604523,1329_thumb.jpg

post-2-1276604524,6665_thumb.jpg

post-2-1276604526,4609_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co do biszkoptu, to wcześniej na forum pisałam jak robię biszkopty.Mi tym sposobem biszkopty zawsze sie udają, są miękkie, nie opadają, po prostu cudo!!! Obojętnie jaki przepis,zawsze sie udaję. Radzę spróbować. Mój sposób na wysmienity biszkopt: Po pierwsze: bardzo wazne jest by dobrze ubic pianę, przy czym należy pamietac ze ZAWSZE ubijamy w jedna stronę!!! Od ubicia piany naprawde duzo zależy. Po drugie: sypkie składniki nalezy przesiać, delikatnie wymieszać z pianą i mieszać w tą samą stronę co ubijaliśmy pianę. Po trzecie: po wyjęciu z piekarnika należy z wysokości 20-30 cm zrzucic biszkopt (z blachą:( na podłogę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli chodzi o śnieżki to sypkie,polecam to ciasto jest smaczne nie tylko dla wielbicieli kawy .Mój mąż kawy nie znosi a cappucino mu smakuje.Przepis jest w moich zbiorach od dwóch lat,dostałam go od kucharza kiedy pomagałam na komunię u mojej siostry.Jeszcze raz polecam,apsik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,przepraszam iż zawracam głowe ale chodzi mi o cappuccino-1 opakowanie 110g??? Dobrze zrozumiałam? I jeszcze śnieżki są 4 opakowania więć ubić w 800 ml mleka?...

tak, chodzi o 1 opakowanie 100g, śnieżki nie ubijamy, dodajemy sypkie. I wcale nie zawracasz głowy, po to to forum jest, by w razie wątpliwości pytac :(
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.