renigliwice Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2007 Podzielę się z Wami przepisem na smaczny naleśnik , który bardzo lubi mój synek, ale nie tylko on..... Ciasto jest delikatne jak biszkopt i niczym nie przypomina tradycyjnych naleśników, chyba tylko nazwą. A więc : SKŁADNIKI : 3/4 szklanki mleka 1 szklanka mąki 2 jajka szczypta soli 1/2 szklanki rodzynek 1 łyżka cukru 2 łyżki tłuszczu do smażenia PRZYGOTOWANIE : Włączyć piekarnik , by już się nagrzewał. W tym czasie sparzyć rodzynki wrzątkiem, po chwili osączyć je i osuszyć. Ubić na sztywną pianę 2 białka + łyżka cukru. Do miski wsypać przesianą mąkę, wbić 2 żółtka, wsypać szczyptę soli, wlać mleko -- wszystko dokładnie zmiksować. Następnie dodać ubite białka z cukrem, delikatnie wymieszać. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz. Wlać ciasto, posypać rodzynkami. Smażyć krótko tylko po jednej stronie na średnim ogniu. Gdy spód się zrumieni , wstawić do gorącego piekarnika na około 10-15 minut. Podawać na ciepło np. z bitą śmietaną i owocami lub z dżemem lub polewą owocową, czekoladową-- według swojego uznania...... Ż y c z ę S m a c z n e g o !!!!! :( :) :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kate_76 Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2007 :) :( ho ho ale pysznosci !!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2007 Mmm.... jakie pyszności Reniu :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2007 Reniu naleśniki biszkoptowe tylko smażyłam. Mój przepis daleko odbiega od Twojego, to co widzę na zdjęciu to coś pysznego i muszę takie naleśniki zrobić. Jest tylko kłopot, jak tu za tym wszystkim nadążyć żeby wypróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renigliwice Opublikowano 12 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2007 No cóż Ineczko- ja też mam z tym problem, ale kiedy tylko mogę i coś mi się przypomni, wypróbowuję. Pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EWA1992 Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2007 Reniu - wspaniały przepis,tylko,że ja zrobie bez rodzynek bo mój syn nie lubi,wydłubuje gdziekolwiek są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.