Skocz do zawartości

Naleśnik Cesarski


renigliwice

Rekomendowane odpowiedzi

post-4422-1171299200_thumb.jpg post-4422-1171299173_thumb.jpg Podzielę się z Wami przepisem na smaczny naleśnik , który bardzo lubi mój synek, ale nie tylko on..... Ciasto jest delikatne jak biszkopt i niczym nie przypomina tradycyjnych naleśników, chyba tylko nazwą. A więc : SKŁADNIKI : 3/4 szklanki mleka 1 szklanka mąki 2 jajka szczypta soli 1/2 szklanki rodzynek 1 łyżka cukru 2 łyżki tłuszczu do smażenia PRZYGOTOWANIE : Włączyć piekarnik , by już się nagrzewał. W tym czasie sparzyć rodzynki wrzątkiem, po chwili osączyć je i osuszyć. Ubić na sztywną pianę 2 białka + łyżka cukru. Do miski wsypać przesianą mąkę, wbić 2 żółtka, wsypać szczyptę soli, wlać mleko -- wszystko dokładnie zmiksować. Następnie dodać ubite białka z cukrem, delikatnie wymieszać. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz. Wlać ciasto, posypać rodzynkami. Smażyć krótko tylko po jednej stronie na średnim ogniu. Gdy spód się zrumieni , wstawić do gorącego piekarnika na około 10-15 minut. Podawać na ciepło np. z bitą śmietaną i owocami lub z dżemem lub polewą owocową, czekoladową-- według swojego uznania...... Ż y c z ę S m a c z n e g o !!!!! :( :) :grin:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.