Anna22 Opublikowano 14 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2007 1/4 litra wody 10 dag masła 15 dag mąki 5 jaj 10 dag startego sera żółtego sól, pieprz, gałka muszkatołowa olej do smażenia W garnku gotujemy ćwierć litra wody z masłem.Gdy woda zawrze wrzucamy mąkę i energicznie mieszamy nie gotując do momentu aż ciasto odstaje od rondla i drewnianej łyżki. zdejmujemy z ognia i kręcimy jeszcze minutę. Wrzucamy kolejno jaja , każde dokładnie mieszając w cieście.Potem dodajemy starty ser , sól, pieprz i trochę gałki. Ilość przypraw zależy od naszego smaku i gustu. Ciasto powinno być gładkie. za pomocą łyżki bierzemy małe porcje ciasta i smażymy w głębokim tłuszczu. Usmażone wykładamy na papierowy ręcznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmo_23 Opublikowano 14 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2007 Takie ptysie można przeciąć na pół, a środki wypełnić różnymi twarożkowymi pastami. Mniammm:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 14 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2007 Polecam, ptysie takie robiłam dodając 15 dag sera bez gałki muszkatołowej, inne składniki takie same dodawałam w tej samej proporcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.