Skocz do zawartości

Ciambellone


Marra

Rekomendowane odpowiedzi

Ten przepis mam od jednej Włoszki, bardzo smaczne jogurtowe ciasto. Nazwę zostawię po włosku, resztę przetłumaczę :razz:

Składniki

--kubek z jogurtu używamy jako miarki na składniki

-- 3 jaja (na mały kubek jogurtu)

-- 1 kubek jogurtu naturalnego (tortownica-mały kubek, duża blaszka- duży kubek)

-- 2 kubki cukru

-- 3 kubki mąki

-- 1 kubek oleju

-- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (przy dużym kubku "łyżki")

Robić jak biszkopt.

Ciasto jest bardzo, bardzo smaczne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, ja robię na dużą blachę z ok 350ml tzn dużego kubka jogurtu. Można też użyć jogurt z przepisu Doruni. Smaczne jest też jeśli dodamy 1 łyżeczkę kakao (łyżkę do duzej porcji) :razz: . Dodam jeszcze, że w oryginalnej wersji powinno się dodawać zamiast proszku do pieczenia -drożdże w proszku, tylko nie wiem jak z proporcjami, bo nie pamietam ile gram miała jedna torebka drożdży. Jak znajdę to napiszę. Ja robię z proszkiem do pieczenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Marra jeżeli są to drożdże instant, tzn te w proszku, to paczka ma 7g, one są na pół kilo mąki i odpowiadają 25g świerzych drożdży, czy o takie Ci chodzi?? Ja napewno wypróbuję z proszkiem do pieczenia, ciacho brzmi smakowicie, jak zrobię dam znać jak wyszło. Pozdrawiam Amelia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Marra jeżeli są to drożdże instant, tzn te w proszku, to paczka ma 7g, one są na pół kilo mąki i odpowiadają 25g świerzych drożdży, czy o takie Ci chodzi??

Tak Amelko, tylko że ja nie pamiętam czy we Włoszech są takie same ale z proszkiem też pycha czekam na opinię :razz:

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witajcie!!! Ciacho zrobione, już prawie zjedzone, takie dobre :grin: naprawdę smaczna babeczka. Dodałam do niej kakao, ale następnym razem też przełożę konfiturą, napewno będzie jeszcze lepsze. Pozdrawiam Amelia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.