apsik Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 CIASTO I 6 BIAŁEK 20 DAG CUKRU 15 DAG MĄKI ZIEMNIACZANEJ 5 DAG MĄKI PSZENNEJ 1 ŁYŻKA OCTU PŁASKA ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA Robimy tak jak biszkopt. CIASTO II 6 JAJ 2/3 SZKL CUKRU 1 SZKL MĄKI 2 ŁYŻKI KAKAO 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA Ubijamy biszkopt. Na wysmarowaną formę nakładać łyżką na przemian porcję białego i ciemnego ciasta.Piec około 40 min.,po wystudzeniu przekroić na trzy części. MASA SEROWA 1 KG SERA MIELONEGO 1 SZKL CUKRU PUDRU 6 ŻÓŁTEK 3/4 MARGARYNY 1 BUDYŃ ŚMIETANKOWY DUŻY 1/2 SZKL MLEKA CUKIER WANILIOWY Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną,dodać ser i dobrze wymieszać.Postawić na ogniu,gdy zacznie się gotować wlać budyń rozpuszcz\ony w mleku i zagotować. Gorącym przełożyć placki,polać polewą. Ciasto to pochodzi z książki siostry Anastazji,było wielokrotnie sprawdzane i bardzo nam smakuje oraz ładnie wygląda,polecam ELA. Cytuj
renigliwice Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 Mam pytania Elu ! Czy ciasto białe i ciemne nakłada się naprzemian podobnie jak przy pieczeniu Zebry? :evil: Czy też nakłada się obok siebie łyżką tworząc szachownicę? :razz: Czy ciasto surowe ma lejącą konsystencję? :shock: Dzięki za kolejny ciekawy i na pewno "smaczny" przepis. Renata :grin: :grin: :twisted: Cytuj
EWA1992 Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 Apsik - mam pytanie czy ser może być z wiadereczka i jeszcze budyń duży (popraw mnie jeśli żle zrozumiałam), ma być ten na litr mleka? Cytuj
apsik Opublikowano 3 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 Dopiero teraz wróciłam do domu więc odpisuje. Renatko ciasto układa się na przemian po jednej łyżce jak szachownice ,przy nakładaniu się raczej nie rozlewa. Przy składaniu ciasta środkowy placek można odwrócić wtedy powstanie ładny wzorek. Ateraz Ewuniu ,budyń duży to taki na 3/4 litra a jeżeli chodzi o ser to robiłam z białym twarogowym mielonym. Jeżeli macie książkę siostry Anastazji to jest tam na zdjęciu ,można podejrzeć. PAPATKI ELA Cytuj
EWA1992 Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 Niestety nie posiadam książki siostry Anastazji :razz: . Dziękuje Apsik za wyczerpujacą odpowiedż. Pozdrawiam Ewa. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 Witam ! Bardzo jestem ciekawa jak będzie smakowała ta warstwa serowa ? Czy to się nie zważy? Cytuj
ina12 Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 Kasiu witaj nie zwarzy się, w taki sposób robi sie sernik gotowany, tylko trzeba to podgrzewać na małym ogniu do zagotowania. Ta warstwa jest naprawdę smaczna. Pozdrawiam Cytuj
Katarzyna Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 Dzięki Halinko! Jeszcze takiego nie robiłam, a będę miała dziś Teściową na obiedzie więc pomyślałam że na deser zrbię coś innego :shock: Pozdrawiam i po degustacji odezwę się. Miłego dnia :razz: Cytuj
Katarzyna Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 Ciacho wyszło pycha! Teściowej smakowało i nam też :razz: Cytuj
apsik Opublikowano 4 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 Bardzo się cieszę Kasiu ,że smakowało tobie i teściowej.Pozdrawiam Elcia :razz: Cytuj
andy8 Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 bardzo ciekawy przepis może ktoś wie gdzie jest zdj. tego ciasta oprócz książki a właśnie czy ten ser może być z wiaderka bo ja straszny nygus jestem do mielenia sera :wink: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.