Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

CIASTO I 6 BIAŁEK 20 DAG CUKRU 15 DAG MĄKI ZIEMNIACZANEJ 5 DAG MĄKI PSZENNEJ 1 ŁYŻKA OCTU PŁASKA ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA Robimy tak jak biszkopt. CIASTO II 6 JAJ 2/3 SZKL CUKRU 1 SZKL MĄKI 2 ŁYŻKI KAKAO 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA Ubijamy biszkopt. Na wysmarowaną formę nakładać łyżką na przemian porcję białego i ciemnego ciasta.Piec około 40 min.,po wystudzeniu przekroić na trzy części. MASA SEROWA 1 KG SERA MIELONEGO 1 SZKL CUKRU PUDRU 6 ŻÓŁTEK 3/4 MARGARYNY 1 BUDYŃ ŚMIETANKOWY DUŻY 1/2 SZKL MLEKA CUKIER WANILIOWY Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną,dodać ser i dobrze wymieszać.Postawić na ogniu,gdy zacznie się gotować wlać budyń rozpuszcz\ony w mleku i zagotować. Gorącym przełożyć placki,polać polewą. Ciasto to pochodzi z książki siostry Anastazji,było wielokrotnie sprawdzane i bardzo nam smakuje oraz ładnie wygląda,polecam ELA.

Opublikowano

Mam pytania Elu ! Czy ciasto białe i ciemne nakłada się naprzemian podobnie jak przy pieczeniu Zebry? :evil: Czy też nakłada się obok siebie łyżką tworząc szachownicę? :razz: Czy ciasto surowe ma lejącą konsystencję? :shock: Dzięki za kolejny ciekawy i na pewno "smaczny" przepis. Renata :grin: :grin: :twisted:

Opublikowano

Dopiero teraz wróciłam do domu więc odpisuje. Renatko ciasto układa się na przemian po jednej łyżce jak szachownice ,przy nakładaniu się raczej nie rozlewa. Przy składaniu ciasta środkowy placek można odwrócić wtedy powstanie ładny wzorek. Ateraz Ewuniu ,budyń duży to taki na 3/4 litra a jeżeli chodzi o ser to robiłam z białym twarogowym mielonym. Jeżeli macie książkę siostry Anastazji to jest tam na zdjęciu ,można podejrzeć. PAPATKI ELA

Opublikowano

Dzięki Halinko! Jeszcze takiego nie robiłam, a będę miała dziś Teściową na obiedzie więc pomyślałam że na deser zrbię coś innego :shock: Pozdrawiam i po degustacji odezwę się. Miłego dnia :razz:

Opublikowano

bardzo ciekawy przepis może ktoś wie gdzie jest zdj. tego ciasta oprócz książki a właśnie czy ten ser może być z wiaderka bo ja straszny nygus jestem do mielenia sera :wink:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.