apsik Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2007 MASA MAŚLANKOWA 50 dag twarogu 1/2 litra maślanki o smaku truskawkowym 15 dag cukru pudru 1/2 szkl soku też najlepiej truskawkowego lub napoju 1 szkl śmietany kremówki 1 galaretka truskawkowa 4 łyżeczki żelatyny raczej czubate truskawki Żelatynę zalać sokiem i odstawić by napęczniała a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Zmielony ser dokładnie wymieszać z maślanką,cukrem.Śmietanę ubić ,dodać do masy ,delikatnie wymieszać,na koniec dodać żelatynę. Należy wcześniej upiec biszkopt i albo przekroić go i przełożyć masą i na wierzchu zalać galaretką albo upiec cienki biszkopt i nie przekrawać. Sposób jest dowolny,ja latem wylałam masę w pucharki,ozdobiłam galaretką ,śnieżką i był smaczny deser. Truskawki oczywiście daje się do galaretki. Na rynku była jeszcze dostępna maślanka pomarańczowa,wtedy inne składniki też dobieramy smakowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2007 Fajny przepis Apsik,muszę go wypróbować.Tylko skąd wziąść czas na wypróbowanie wszystkich smakołyków. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2007 No to teraz możemy kombinować ze smakami bo maślanka może być jagodowa lub nawet truskawkowo-rabarbarowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EWA1992 Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2007 Zgadzam się z Jolcią,skąd wziąść czas na te pyszności. Ale też ile potrzeba by było osób aby to wszystko zjedli. U mnie już ile smakołyków czeka w kolejce.... :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EWA1992 Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2007 ELU - i znowu wspaniały przepisik,dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.