Skocz do zawartości

Ciasto Porowe


grumko

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki:

* 1/2 kg porów

* 1 woreczek ryżu

* 1/2 litra mleka

* 125 ml jogurtu naturalnego

* 3 jajka

* 1/2 kg sera feta

* 1/4 kg sera kafalograviera ( ja dodałem mozzarellę)

* 1/2 filiżanki masła

* 1/4 oliwy

* 1 łyżeczka soli

Ciasto:

* 1/2 kg mąki

* 3 łyżki stołowe oleju

* 1 łyżka stołowa octu winnego

* sól i woda

Wykonanie:

* Siekamy pora. Ryż gotujemy do miękkości wg instrukcji na opakowaniu i odcedzamy.

* Do naczynia wkładamy posiekanego pora, jogurt, mleko, masło i oliwę. Wbijamy jajka.

* Dodajemy oba gatunki sera, i ryż - wszystko starannie mieszamy

* Mieszamy ze sobą mąkę, olej oraz ocet winny - wody dodajemy tyle aby uzyskać gładką konsystencję ciasta.

* Ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich wałkujemy.

* Smarujemy masłem naczynie żaroodporne. Na spód kładziemy jedną rozwałkowaną część ciasta, a na niej rozprowadzamy 1/3 masy porowej.

Powtarzamy aż do momentu aż całość przykryjemy ostatnią warstwą ciasta.

* Na wierzch kładziemy kawałeczki masła i całość zapiekamy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez godzinę lub do momentu uzyskania ładnie spieczonej skórki.

SMACZNEGO!!

post-5244-1174046203_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.