Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

proszę poradźcie mi jak upiec babkę zeby nie klapnęła,czy pieczecie na termoobiegu,z jakiej mąki,czy pod koniec pieczenia zmniejszacie powoli temperaturę czy wyłączacie piekarnik od razu,mnie szczególnie nie udają sie babki do których wlewa sie mleko lub roztopiony tłuszcz a udają się tylko z mąki krupczatki czasami-dziękuję z góry za wszystkie porady i pozdrawiam :grin:

Opublikowano

Ja babki piekę tylko w prodiżu i ze sprawdzonego przepisu mojego 'BABKA NA OLEJU'. Innych babek boję się upiec,żeby nie klapnęły,ale muszę się odważyć i upiec,bo jest na forum dużo fajnych przepisów. Pozdrawiam :grin:

Opublikowano

Witajcie!!! Ja piękę tak samo w prodiżu, ale jak jestem w polsce to w piekarniku gazowym i nie zmniejszam temperatury pod koniec, zawsze babki tak wyrosną, że boje się, że wykipią, na szczęście nigdy tak się nie stało. Foremkę wykładam papierem do pieczenia ciemnym, bo do jasnego się przyklejają, a jak piekę w foremce z kominkiem to smaruję masłem lub margaryną i obsypuję mąką, do ciasta używam mąki tortowej lub luksusowej jak nie mam tej pierwszej, jak dodaję roztopione masło to zawsze zimne, mleko nie prosto z lodówki, wcześniej wyjmuję na chwilę aby nie było zbyt zimne, po upieczeniu wyłaczam piekarnik ale babki zostawiam w nim na 2 minuty a później wyjmuję odrazu z foremki. Nie zdażyło mi się jeszcze, żeby mi babka oklapła, lub żeby wyszedł zakalec. Ale zawsze jak miksuję to tak jak biszkopt, tylko w jedną stronę, a po dodaniu piany delikatnie mieszam łyżką. Pozdrawiam Amelia

Opublikowano

Ciemny papier,który mam jest jakby trochę grubszy od tego białego i ja też w zależności co piekę to albo wykładam blaszkę białym lub ciemnym papierem.Do kruchych ciast i ciasteczek biały,a do biszkoptów itp.ciemny.

Opublikowano

Ja robię właśnie tak samo jak Dorunia, ciemny papier tzn. brązowy do lepkich ciast babki, biszkopty, a do kruchych biały. No i to prawda, ciemny jest grubszy, nie rwie się i nie nasiąka ciastem tak jak biały.

Opublikowano

Witaj!!! Ja babki pieke rowniez w prodizu. Smaruje tluszczem i posypuje bulka tarta. Zostawiam na 2-3 minuty po wylaczeniu przykryta i wyjmuje z prodiza. Pozdrawiam :razz: :razz: :wink:

Opublikowano

dziękuję wszystkim za wypowiedzi,czyli nalezałoby chyba kupić prodiż,no nic nie poddam się tak łatwo-pozdrawiam :razz:

Opublikowano

Ja piekę w piekarniku elektrycznym zawsze trzymam się przepisu i jest oki :razz: Aha ucieram mikserem a jak dodaję pianę z białek to już tylko drewnianą łyżką życzę powodzenia

Opublikowano

Ja piekę w piekarniku elektrycznym, bez termoobiegu, nastawiam na tradycyjne pieczenie, a poprzednio piekłam w gazowym. Piekarnik wyłanczam od razu, mąkę używam tortową, luksusową albo wrocławską zależy jaką mam. Nie wykładam papierem a wyjmuję dopiero jak ostygną, zgodnie z przepisami zawsze babki miałam udane. Amelio ja nigdy nie zostawiałam w piekarniku babek, napisz proszę dlaczego zostawia się na dwie minuty, jakie to ma znaczenie?. Pozdrawiam

Opublikowano

Witaj Halinko. Zawsze je zostawiam, czasami na 1 minutę, bo słyszałam, że jak sie wyjmie odrazu to opada, ale zdarzyło mi się wyjąć odrazu i nie opadły, tylko wiem, że nie może być wtedy otwarte okno lub przeciąg bo klapnie na 100%. Nie wiem czy to prawda, ale jak to mówią przezorny zawsze ubezpieczony, wolę poczekać 1 minutkę. Może się mylę nie wiem :razz: Całuski Amelia

Opublikowano

Witaj Amelio, o oknie też słyszałam i tego przestrzegam i to może być prawdą bo wpływ napewno ma zmiana temperatury. Ja jeszcze nie miałam przypadku żeby mi babki opadały, ale lepiej być przezornym. Dziękuję za poradę i pozdrawiam.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.