andy8 Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 proszę poradźcie mi jak upiec babkę zeby nie klapnęła,czy pieczecie na termoobiegu,z jakiej mąki,czy pod koniec pieczenia zmniejszacie powoli temperaturę czy wyłączacie piekarnik od razu,mnie szczególnie nie udają sie babki do których wlewa sie mleko lub roztopiony tłuszcz a udają się tylko z mąki krupczatki czasami-dziękuję z góry za wszystkie porady i pozdrawiam :grin: Cytuj
Dorunia Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Ja babki piekę tylko w prodiżu i ze sprawdzonego przepisu mojego 'BABKA NA OLEJU'. Innych babek boję się upiec,żeby nie klapnęły,ale muszę się odważyć i upiec,bo jest na forum dużo fajnych przepisów. Pozdrawiam :grin: Cytuj
amelia1 Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Witajcie!!! Ja piękę tak samo w prodiżu, ale jak jestem w polsce to w piekarniku gazowym i nie zmniejszam temperatury pod koniec, zawsze babki tak wyrosną, że boje się, że wykipią, na szczęście nigdy tak się nie stało. Foremkę wykładam papierem do pieczenia ciemnym, bo do jasnego się przyklejają, a jak piekę w foremce z kominkiem to smaruję masłem lub margaryną i obsypuję mąką, do ciasta używam mąki tortowej lub luksusowej jak nie mam tej pierwszej, jak dodaję roztopione masło to zawsze zimne, mleko nie prosto z lodówki, wcześniej wyjmuję na chwilę aby nie było zbyt zimne, po upieczeniu wyłaczam piekarnik ale babki zostawiam w nim na 2 minuty a później wyjmuję odrazu z foremki. Nie zdażyło mi się jeszcze, żeby mi babka oklapła, lub żeby wyszedł zakalec. Ale zawsze jak miksuję to tak jak biszkopt, tylko w jedną stronę, a po dodaniu piany delikatnie mieszam łyżką. Pozdrawiam Amelia Cytuj
basga Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Jaki to jest ciemny papier bo chyba takiego nie widziałam? Cytuj
Dorunia Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Ciemny papier,który mam jest jakby trochę grubszy od tego białego i ja też w zależności co piekę to albo wykładam blaszkę białym lub ciemnym papierem.Do kruchych ciast i ciasteczek biały,a do biszkoptów itp.ciemny. Cytuj
amelia1 Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Ja robię właśnie tak samo jak Dorunia, ciemny papier tzn. brązowy do lepkich ciast babki, biszkopty, a do kruchych biały. No i to prawda, ciemny jest grubszy, nie rwie się i nie nasiąka ciastem tak jak biały. Cytuj
ela52 Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Witaj!!! Ja babki pieke rowniez w prodizu. Smaruje tluszczem i posypuje bulka tarta. Zostawiam na 2-3 minuty po wylaczeniu przykryta i wyjmuje z prodiza. Pozdrawiam :razz: :razz: :wink: Cytuj
andy8 Opublikowano 17 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 dziękuję wszystkim za wypowiedzi,czyli nalezałoby chyba kupić prodiż,no nic nie poddam się tak łatwo-pozdrawiam :razz: Cytuj
Justyna.K Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Ja piekę w piekarniku elektrycznym zawsze trzymam się przepisu i jest oki :razz: Aha ucieram mikserem a jak dodaję pianę z białek to już tylko drewnianą łyżką życzę powodzenia Cytuj
ina12 Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Ja piekę w piekarniku elektrycznym, bez termoobiegu, nastawiam na tradycyjne pieczenie, a poprzednio piekłam w gazowym. Piekarnik wyłanczam od razu, mąkę używam tortową, luksusową albo wrocławską zależy jaką mam. Nie wykładam papierem a wyjmuję dopiero jak ostygną, zgodnie z przepisami zawsze babki miałam udane. Amelio ja nigdy nie zostawiałam w piekarniku babek, napisz proszę dlaczego zostawia się na dwie minuty, jakie to ma znaczenie?. Pozdrawiam Cytuj
amelia1 Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 Witaj Halinko. Zawsze je zostawiam, czasami na 1 minutę, bo słyszałam, że jak sie wyjmie odrazu to opada, ale zdarzyło mi się wyjąć odrazu i nie opadły, tylko wiem, że nie może być wtedy otwarte okno lub przeciąg bo klapnie na 100%. Nie wiem czy to prawda, ale jak to mówią przezorny zawsze ubezpieczony, wolę poczekać 1 minutkę. Może się mylę nie wiem :razz: Całuski Amelia Cytuj
ina12 Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 Witaj Amelio, o oknie też słyszałam i tego przestrzegam i to może być prawdą bo wpływ napewno ma zmiana temperatury. Ja jeszcze nie miałam przypadku żeby mi babki opadały, ale lepiej być przezornym. Dziękuję za poradę i pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.