Skocz do zawartości

Ciasto Z Masą Budyniową I Jabłkami


karola91

Rekomendowane odpowiedzi

zamieszczam na prośbę dziewczyn:D ciasto podobne do przekładańca alneyi

Ciasto:

50 dag mąki

2 jajka

10 dag margaryny

4 łyżki płynnego miodu

2 łyżeczki sody

30 dag cukru pudru

Wyrobić ciasto, podzielić na 3 części i upiec w temp 180C przez 15 min.

Krem:

2 szklanki mleka

15 dag cukru

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

20 dag margaryny lub masła

cukier waniliowy

Mąkę rozrobić w 1 szkl mleka, pozostałe mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym - ugotować budyń. Dodać margarynę i przestudzić.( ja masło rozpuściłam i ugotowałam w mleku)

Jabłka:

1 kg jabłek

1 galaretka owocowa

Usmażyć obrane i starte jabłka. Dodać rozpuszczoną galaretkę w 1/2 szkl wrzącej wod. (ja dodałam sypką)

Przełożenie ciasta: ciasto - krem - ciasto - jabłka - ciasto . Odstawic do zastygnięcia. Można zrobić polewe lub posypać cukrem pudrem.

Autorką przepisu jest Aletka.

Co tu dużoo pisać, jest pyyyycha!!!! Zdjęcia mówią same za siebie :grin:

post-4461-1175692400_thumb.jpg

post-4461-1175692566_thumb.jpg

post-4461-1175692681_thumb.jpg

post-4461-1175692805_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widzę, że Karola nie ma czasu odpisać. Może ja pomogę. Gabi, te placki właśnie są twarde, ale nie aż jak skała. :grin: A jeśli Ci takie wyszły to się nie martw, zrobią się mięciutkie jak wylejesz gorący budyń na niego i wtedy zmięknie. :grin: Pewnie je za długo piekłaś. Ja jak widzę, że są brązowe to wyciągam. nie patrzę na czas pieczenia(każdy piekarnik piecze inaczej). Ja piekę w 180 stopniach i zerkam czy jest brązowy, ale nie za ciemny. Gabi, poczekaj jeszcze na komentarz Karoli. :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki dziewczyny za odpisanie.Ja też pomyślała,że jak wyleję gorący budyń i odstawię to placki zmiękną.Jabłek na razie nie robiłam,bo poczekam co będzie jutro.Mam nadzieję że ciasto się uda.I chyba masz rację Ewo że za długo piekłam,ale to przez tę stronę-zasiedziałam się.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sorki, że tak późno, ale wcześniej nie mogłam, ale i tak dziewczyny juz dobrze doradziły:D Gabi, tak jak dziewczyny mówiły, placki powinny zmięknąć po przełożeniu budyniem. Mi wyszły mało kruche, też myślę że to zależy od czasu pieczenia, ja swoje placki piekłam nawet mniej o 1-2 minuty, bałam sie, by sie nie przypaliły, ale wyszło pycha. Myślę, że te 15 minut na te placki to w sam raz. Kasia12345, piekłam je w standardowej blaszce, nie wiem jakie ma wymiary... Edytka78: do jednej szklanki mleka wsyp obie mąki i wymieszaj. Druga szklanke mleka zagotuj z cukrami ( ja wrzuciłam tez masło), jak sie zacznie gotować to wlej mleko wymieszane z mąkami i gotuj przez chwile do zgęstnienia. Jeżeli masła nie zagotowało sie z mlekiem, to należy teraz go utrzec i dodawac po łyzce przestudzony budyń. Nastepnym razem chyba tak zrobię, bo masa wyszła mi nie tyle za rzadka, lecz wolałabym, by była troche gęstsza:D (w przepisie pisze, żeby dodac masło do ciepłego budyniu, ale ja nigdy tak nie robiłam, i nie wiem co by wyszło) No, to juz chyba wszystko:D pozdrawiam i życzę udanych wypieków :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja właśnie dodałam masło do ciepłego budyniu i faktycznie krem wyszedł bardzo gładki.A co do jego gęstości to myślę że sprawę załatwiłaby trochę większa ilość mąki-oczywiście w granicach rozsądku. Tak w ogóle to placki mi zmiękły i dziś rano nastąpiła degustacja-bardzo dobre.Tylko że moje ciasto wyszło dość słodkie,a to z tego powodu że dałam jabłka ze słoika.Na drugi raz zrobię już zgodnie z przepisem.Pozdrawiam.Gabi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jej Edytko strasznie byłam dzisiaj zajęta cały dzień i dopiero teraz zobaczyłam Twojego posta.Ja dodawałam masło do budyniu po kawałku i miksowałam robotem.A budyń był taki dość gorący.Masa wyszła mi trochę za rzadka,więc następnym razem dodam trochę więcej mąki,albo utrę w tradycyjny sposób,czyli zimny budyń do utartego masła.Pozdrawiam.Gabi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.