Skocz do zawartości

Pasztet domowy


elka_m

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki:

8 udzików z kurczaka (całych), 0,5kg wątroby wieprzowej, 0,5 podgardla (jeśli jest bardzo tłuste lub jeśli ktoś nie lubi chudsze potrawy można dodać mniej), 4-5 bułek kajzerek, 2 jajka, tłuszcz do wysmarowania formy, sól, pieprz.

Sposób przyrządzenia:

Udziki i podgardle ugotować do miękkości. Mięso z udzików obedrzeć z kości. Wątrobę usmażyć na oleju razem z cebulą. Mięso z udzików, wątrobę i podgardle zmielać w maszynce (tak jak na kotlety mielone). Bułkę namoczyć i również zmielać w maszynce, dodać jajka, przyprawić solą i pieprzem do smaku (najlepiej spróbować czy jest wystaczająco doprawione przed upieczeniem). Wszystko razem wymieszać ręką i wyłożyć do prodiża (lub innej formy) wysmarowanego tłuszczem. Piec około 40 - 50 minut w temperaturze ok. 200 - 220 st. C. Jeśli upiecze się wcześniej - wyjąć wcześniej (czas pieczenia zależy od ilości)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ależ beznadziejnie napisany przepis http://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/icon_exclaim.gif Nawet gdyby był najlepszy, to się odechciewa jeść! http://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/icon_exclaim.gif Co to znaczy "zmielać"?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dla tych którzy są na niskim na poziomie zaawansowania: zmielać oznacza włożyć kawałek mięsa do maszynki do mięsa, po czym pokręcić parę razy korbką (jeśli ktoś nie ma elektronicznej maszynki). Jeśli wykonało się wszystko dobrze to z przodu maszynki powinno wyjść zmielone mięso.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy to forum dla rozumiejących inaczej :) Wiem , co znaczy zemleć, ale słowo "zmielać" niestety nie figuruje w żadnym z polskich słowników.Kondolencje, jeżeli Twoja wiedza kulinarna jest taka jak językowa, to nikomu nie polecam próbować tego przepisu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Gość smakoszka

:) właśnie zrobiłam ten pasztet i muszę przyznać, że jest naprawdę pyszny. właśnie taki smak pasztetu pamiętam z dzieciństwa. cała moja rodzinka się nim zachwycała i już proszą o jeszcze. dzięki za przepis :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

zgadzam sie z tobą smakoszko. też uwielbiam ten pasztet. ostatnio udoskonaliłam ten przepis i zrobiłam pasztet troche mniej kaloryczny. zamiast podgardla włożyłam mięso takie jakie używa się na kotlety mielone. teraz pasztet jest naprawde chudy i duzo mniej kaloryczny. polecam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.