Skocz do zawartości

elka_m

Smakowicze
  • Liczba zawartości

    48
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O elka_m

  • Tytuł
    Stały bywalec
  • Urodziny 06.07.1986

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Kobieta
  • Lokalizacja
    Płońsk
  1. o, dzięki za radę. wypróbuję w najbliższym czasie :grin: A słyszałam też o innym przepisie na wafle przeklada sie je na przemian masą kakaową (taką jak w moim przepisie na wafle) i kisielem podobno pyszne :grin:
  2. witam! ciasto da się zjesć ale nie uważam żeby była to jakaś rewelacja.
  3. ostatnio zrobiłam inne wafle i są jeszcze lepsze!!! i łatwiejsze!!!! zamiast gotować masę można po prostu zagotować mleko skondensowane w puszce (na karmel) - ok. 2,5 godziny po czym przełożyć tym wafle. 1 puszka starcza na przełożenie 10 dużych okrągłych wafli pychotka!!!
  4. elka_m

    Żołądek

    przepraszam ale dopatrzyłam sie błedu w tym przepisie (przepisywałam go ze starego , zniszczonego zeszytu mojej babci i w dodatku było juz pozno wiec nie dojrzalam kilku składników) podaje juz dobry przepis z dokładnym opisem przyrządzania, przepraszam Żołądek Składniki: 6 łyżek oleju, 1 kostka margaryny, 6 jajek, 2 szklanki mąki, 0,75 szklanki maku, 2 łyżeczki kakao, 1 łyżka kisielu o smaku cytrynowym, 1,5 szklanki cukru, 0,5 szklanki mleka, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Sposób przyrządzenia: Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, olej i proszek do pieczenia
  5. masz racje, ja ostatnio tez rozprowadzalam ciasto palcami, jest tylko 1 problem - folia aluminiowa porysza sie i momentami dostaje szalu... ale smak szarlotki wynagradza mi to...
  6. składniki: 4 połówki piersi z kurczaka 1 średnia cebula odrobina papryki 40 dag pieczarek 1/4 słoiczka koncentratu pomidorowego vegeta mąka (do zaprawienia) 2 torebki ryżu sposób przyrządzenia: wodę wlać do garnka i zagotować z vegetą. w tym czasie pokroić piersi kurczaka na małe kawałki (około 3x3cm) i podsmażyć je na oleju. następnie dodać piersi do wody z vegetą i gotować aż będą miękkie. w tym czasie podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, pieczarki pokrojone na średniej wielkości kawałki i małe kawałki papryki. po podsmażeniu dodać do mięsa i razem zagotoać. na koniec doprawić koncentratem
  7. wczoraj zrobilam 4 sloiki na probe i właśnie dzisiaj sprobowalam tych pomidorów. są bardzo dobre, moze jedynie powinno byc troche mniej octu, ale to juz zalezy od gustu. poza tym bardzo smaczne (smakuja zupełnie jak swieze pomidory). zrobie ich wiecej. mam tylko pytanie: jak podajedsz te pomidory: pokrajane na półmisku, jak sałatkę w salaterce czy jeszcze jakos inaczej?
  8. elka_m

    Murzynko-sernik

    własnie wypróbowałam nowy pomysl na sernik: zamiast oleju, masła, margaryny, czy jakiegokolwiek innego tłuszczu dodaję do masy serowej "SERNIX" dr. oetkera. sernik jest rownie smaczny i nawet bardziej puszysty a przy tym niskokaloryczny. polecam!!!
  9. elka_m

    Sernik Z Budyniem

    własnie wypróbowałam nowy pomysl na sernik: zamiast oleju, masła, margaryny, czy jakiegokolwiek innego tłuszczu dodaję do masy serowej "SERNIX" dr. oetkera. sernik jest rownie smaczny i nawet bardziej puszysty a przy tym niskokaloryczny. polecam!!!
  10. własnie wypróbowałam nowy pomysl na sernik: zamiast oleju, masła, margaryny, czy jakiegokolwiek innego tłuszczu dodaję do masy serowej "SERNIX" dr. oetkera. sernik jest rownie smaczny i nawet bardziej puszysty a przy tym niskokaloryczny. polecam!!!
  11. elka_m

    Pianka Serowa

    własnie wypróbowałam nowy pomysl na sernik: zamiast oleju, masła, margaryny, czy jakiegokolwiek innego tłuszczu dodaję do masy serowej "SERNIX" dr. oetkera. sernik jest rownie smaczny i nawet bardziej puszysty a przy tym niskokaloryczny. polecam!!!
  12. własnie wypróbowałam nowy pomysl na sernik: zamiast oleju, masła, margaryny, czy jakiegokolwiek innego tłuszczu dodaję do masy serowej "SERNIX" dr. oetkera. sernik jest rownie smaczny i nawet bardziej puszysty a przy tym niskokaloryczny. polecam!!!
  13. dżem nadaje smaku i jest używany na podobnych zasadach jak w murzynku. ja używam najczęściej dżemu z czarnej porzeczki, ale ostatnio nie miałam takiego i użyłam dżemu ze śliwek - nie było różnicy. myślę jednak że powinien to być dżem w miarę ciemnego koloru.
  14. zapomniałam dodać że podczas wlewania masy serowej starte ciasto zmiesza się z nią i sernik będzie "łaciaty", co sprawi że będzie nie tylko dobrze smakował ale też ładnie wyglądał.
  15. elka_m

    Żołądek

    niestety nie wiem dlaczego to ciasto tak się nazywa, gdyż przepis pochodzi od mojej babci. wydaje mi się, że jest tak dlatego iż po przekrojeniu ciasto wygląda trochę podobnie do żołądka ale najlepiej jak sami się o tym przekonacie.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.