Skocz do zawartości
iwona30

Drożdżówka,pączki,rogaliki Itd....

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki:

1 kg mąki

6-7 dkg drożdży - rozpuścić w mleku dodać troszkę mąki i zrobić rozczyn odstawić do wyrośnięcia

1/2 kostki margaryny - rozpuścić

4 - 5 łyżek cukru

4 łyżki oleju

4 jajka

cukier waniliowy

2 szklanki mleka zimnego

Wykonanie:

Jajka ubić w mikserze z cukrem i cukrem waniliowym jak już będą ubite dodać rozczyn z drożdży i mleko, wszystko wlewamy do mąki nie wyrabiamy długo tylko tak aby się połączyły składniki jeżeli ciasto będzie troszkę wolne to dosypujemy mąkę nie za dużo żeby nie zagnieść ciasta na końcu wlewamy margarynę i olej wyrabiamy tak aby margaryna weszła w ciasto posypujemy wierzch ciasta mąką nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Stolnicę posypujemy mąką i chwileczkę wyrabiamy aż pokarzą się takie pęcherze jeśli będzie się kleić do rąk to podsypujemy mąką. Ciasto drożdżowe robię zawsze wolniejsze bo wtedy wychodzi naprawdę dobre. Z tego ciasta robię wszystko bułeczki, rogaliki, pączki tylko dodaje olejek pomarańczowy żeby pachły, bułke z kruszonką a nawet pizze tylko wtedy nie dodaje cukru i zmniejszam porcje. Jeszcze nigdy mnie nie zawiódł ten przepis zawsze mi wychodzi. Polecam. :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A oto drożdżówki jakie wychodzą z tego przepisu. Może ktoś się skusi zrobić tę drożdżówkę polecam jest bardzo łatwa w zrobieniu i naprawdę dobra :P

post-5399-1200596107_thumb.jpg

post-5399-1200596140_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mnie też się bardzo podobają :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj były drożdżówki a dzisiaj coś na obiad z tego samego przepisu tylko dodana do ciasta przyprawa do pizzy i troszkę startego sera. 1 - przed pieczeniem 2 - po upieczeniu 3 - gotowe do jedzenia

post-5399-1200667812_thumb.jpg

post-5399-1200667865_thumb.jpg

post-5399-1200667886_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wspaniałe! Szkoda że nie potrafię nic upiec na drożdżach z wyjątkiem "Drożdżówki bez urabiania" z przepisu Iny (bardzo dobra), ale oko pocieszę patrząc na Twoje wypieki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Minia51 spróbuj zrobić to ciasto a zobaczysz że nie pożałujesz ono zawsze wychodzi jest łatwe do zrobienia bo nie trzeba długo wyrabiać wystarczy że się składniki połączą razem i gotowe. Polecam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Polecam to ciasto drożdżowe na pączki jest bardzo dobre jutro będę robiła z tego ciasta pączki to wstawię zdjęcie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam, zamierzam wypróbować Twój przepis:) Chodzi mi o rogaliki, bo jak patrzę na to zdjęcie, to ślinka kapieDołączona grafika Mam tylko pytanie, czy na drugi dzień, są one nadal świerze, tzn. zachowują miękkość? Mam podobny przepis na ciasto drożdżowe, też jest pyszne, ale niestety na drugi dzień nie da się jeść, smakuje jak tygodniowe. Czekam na szybką odpowiedź. Pozdrawiam!!!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.