grumko Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Mus z kurczaka - Chicken mousse Przepis ten znalazłem w książce pt. "Nie tylko o hamburgerze", a poświęconej kuchni amerykańskiej. Składniki 2 szklanki zmielonego gotowanego mięsa z kurczaka (w naszym przypadku były to 3 udka z kurczaka) 1/2 szklanki majonezu 2 łyżki soku z cytryny 3/4 szklanki drobno startego selera 3/4 szklanki gęstej śmietany półtorej łyżki żelatyny 1/2 szklanki rosołu z kurczaka sól i pieprz Połączyć i wymieszać mięso z kurczaka, majonez, seler i sok z cytryny. Dodać śmietanę i przyprawy. Zmiękczyć żelatynę w małej ilości zimnego rosołu, a następnie rozpuścić ją w gorącym rosole. Ostudzić i dodać do wcześniej przygotowanej masy. Całośc przełożyć do formy. Schłodzić do stężenia - zwykle jemy to następnego dnia po przygotowaniu. Smacznego!! Cytuj
basga Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Czy po stężeniu potrawę kroi się jak np.pasztet czy raczej nadaje się do rozsmarowania? Cytuj
grumko Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2007 basqa: wiesz ja to nakładałem łyżeczką na kromkę i rozsmarowywałem. konsystencja jest zwięzła wiec i pokroisz jak pasztet, ale też się całkiem nieźle rozprowadza nożem. pozdrówka! Cytuj
Dorunia Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2007 A seler to ma być surowy,czy ugotowany? Cytuj
grumko Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Dorunia: seler ma być surowy. pozdrówka! :arrow: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi