Skocz do zawartości

Zrazy Zawijane Po Luzońsku


grumko
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Historia tej potrawy sięga pierwszych świąt wielkanocnych po naszym ślubie. Szukałem czegoś specjalnego na tę okazję i trafiłem na ten przepis. Od tego czasu narodziła się nowa świecka tradycja i zrazy te robimy tylko raz w roku właśnie na Wielkanoc :razz:

Składniki:

1 kg zrazówki wołowej pokrajanej w 12 plastrów

(nam tym razem wyszło 9 kawałków)

3 jajka na twardo pokrajane w ćwiartki

1 jajko surowe

10 dkg szynki

10 dkg wieprzowiny (my zwykle dodajemy kawałek schabu)

4 łyżki utartego żółtego sera

1/4 szklanki posiekanych oliwek

1/4 szklanki posiekanego ogórka konserwowego

3 łyżeczki sosu sojowego

2 łyżki soku z cytryny

4 łyżeczki soli

2 łyżeczki pieprzu

1 jajko roztrzepane

Mielimy szynkę i wieprzowinę.

Siekamy ogórek oraz oliwki.

Ser żółty trzemy na tarce.

Dodajemy sok z cytryny, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę pieprzu, 1 łyżeczkę sosu sojowego oraz 1 surowe jajko.

post-5244-1177921928_thumb.jpg

Dokładnie mieszamy.

Mięso rozbijamy na cienkie płaty.

Każdy płat smarujemy powstałym farszem i kładziemy na niego ćwiartkę jajka.

Płaty zwijamy w rulon i obwiązujemy nitką.

post-5244-1177922009_thumb.jpg

Układamy w garnku.

Sos wg przepisu (my zwykle robimy z podwójnej ilości)

2 szklanki wody

1/4 szklanki octu 6%

1/2 szklanki soku pomidorowego

1 obrana cebula pokrajana w plasterki

3 roztarte ząbki czosnku

1 liść laurowy

2 łyżki mąki

Wlewamy do garnka wodę, ocet, sok pomidorowy, dodajemy cebulę, czosnek, liść laurowy resztę sosu sojowego, soli i pieprzu.

Gotujemy pod przykryciem przez godzinę na średnim ogniu.

Mąkę rozprowadzamy 2 łyżkami wody, wlewamy do garnka stale mieszając aż powstanie jednolity, gęsty sos. Dusimy jeszcze przez kilka minut.

post-5244-1177922106_thumb.jpg

My te zrazy jemy z gotowanymi tartymi burakmi duszonymi ze śmietaną, cukrem oraz odrobiną soku z cytryny. Sos jest kwaskowaty, więc się fajnie mieszają smaki. Jako dodatek podajemy ziemniaki piure do których oprócz masła, śmietany dodajemy siekany koperek, posiekane rzodkiewki oraz ogórek zielony - wychodzi świetny wiosenny smak!! :razz:

Smacznego!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 3 lata później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.