Skocz do zawartości

Rogaliki


Rekomendowane odpowiedzi

Składniki:

1 margaryna

1 jajko całe

5 dkg drożdży

troszkę cukru

1 szkl mleka

mąki ile zabierze tak około 1 kg

Wykonanie:

Zagnieść ciasto, wrzucić do garnka z zimną wodą, czekać aż ciasto wypłynie do wierzchu i pęknie następnie wyłorzyć na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze raz zagnieść, może się troszkę lepić bo jest wyciągnięte z wody ale należy tak długo podsypywać mąką aż się przestanie lepić i ładnie się złączy. Później formować rogaliki i piec w tem 200 st. :razz:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Dzisiaj robiłam rogaliki a że wcześniej nie miałam zrobionych zdjęć to zamieszczam je dzisiaj. 1 zdjęcie ciasto jest wrzucone do zimnej wody 2 zdjęcie jak ciasto urosło i wypłynęło 3 zdjęcie efekt końcowy Zachęcam do zrobienia rogalików bo są bardzo dobre.

post-5399-1201090313_thumb.jpg

post-5399-1201090337_thumb.jpg

post-5399-1201090358_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O la la...topione drożdzowe pamiętam jeszcze z zajęć w podstawówce! :sad: Ile rogalików wychodzi z tej porcji i ile czasu to ciasto jest w wodzie zanim raczy wypłynąć na wierzch? :sad:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.