basga Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2007 Spód z kruchego ciasta-każdy ma swój wypróbowany przepis,ja miałam zamrożone więc tylko starłam tyle,by starczyło na spód. Masa serowa:ja użyłam 80dkg twarogu chudego pół na pół z tłustym, 2 całe jajka 1 suchy kisiel jabłkowy Cukier do smaku Ser zmiksować z jajkami,cukrem i kisielem,wyłożyć na ciasto i piec w 180*C do zrumienienia,około 50min. W międzyczasie przygotować mus rabarbarowy: rabarbar ok.1 kg cukier do smaku 1 zielona galaretka Rabarbar z cukrem poddusić w niewielkiej ilości wody i gdy będzie prawie rozgotowany wyłączyć gaz,wsypać suchą galaretkę,wymieszać i ostudzić. Gdy sernik przestygnie wyłożyć masę rabarbarową i wstawić do lodówki do stężenia. Ciasto jest ciekawe w smaku i takie orzeżwiające. Ja do rabarbaru wrzuciłam kilka moreli suszonych drobno pokrojonych. Dodam tylko,że ten owocowy wierzch można zrobić z różnych owoców a mnie zainspirował malinowy serniczek Halinki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2007 Nasz Basieńka już coś stworzyła nowego ,ciekawy przepisik i chyba dość szybko się robi szkoda że nie mam rabarbaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2007 Bardzo ciekawa nowość którą upiekę na 8 maja, dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2007 Halinko a co jest u was 8 maja bo u nas odpust :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2007 Elunia mój tata ma imieniny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2007 No to też macie w domu święto tak jak ja,chyba będę miała gości i muszę pomyśleć o wypiekach [może coś nowego żeby rodzinkę zaskoczyć ,chociaż ja ich zawsze zaskakuje czymś nowym tym bardziej że kobietki w mojej rodzinie nie bardzo lubią piec] Halinko ile lat ma już Twój tatuś :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2007 Mój tatuś 12 czerwca kończy 95 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2007 Oj,to Halinko już słuszny wiek i opiekować musisz się tatą,moja babcia nie miała tyle lat a i tak 9 lat leżała w łóżku,nie mogła wstawać bo miała wylew . Jeżeli tato leży w łóżku a tak się domyśliłam to musisz być bardzo cierpliwa ,wiem że trzeba nie lada wyrzeczeń żeby opiekować się chorą osobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2007 Basiu dziękuję za przepis, ciasto bardzo smaczne i polecam je do wypróbowania. Potwierdzam o cieście opinię Basi. Chciałam upiec tort i dodać przepis ale zbrakło mi sił i tort był gotowy. Zrobiłam z 1/2 kg twarogu tłustego i 30 dag chudego a kisiel dodałam cytrynowy bo jabłkowego nie było w sprzedaży i galaretkę dodałam kiwi. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 9 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 Halinko-bardzo Ci dziękuję,inspiracją do tego sernika był Twój z malinami ale jak widać to wszelkie kombinacje wychodzą super jak człowiek zdolny to z byle czego wyczaruje smakołyk. Te piękne kwiaty to pewnie Twój tato dostał na imieniny,śliczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 Basiu kwiaty imieninowe, ale ciasto wymyśliłaś naprawdę fantastyczne i nie trzeba się martwić że rabarbar jest kwaśny bo dodałam dosyć dużo cukru i jaki fajny smak, ach serek i ten wierzch z galaretką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edytka78 Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 Mam pytanie a czy może być ser taki wiejski dobrze odciśniety i zmielony 3 razy czy będzie za suchy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 11 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 Pewnie że dobry-moja mama na wsi to tylko z takiego piecze serniki ale zawsze możesz dodać śmietany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edytka78 Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 A ile tej śmietany można dodać na 80 dkg sera żeby sernik nie był za suchy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.