Skocz do zawartości

Miękka kapusta kiszona


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zawsze sama kiszę ale wychodzi mi zbyt mięka nie jest jędrna może ktoś ma na to sposób :)

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Moi rodzice kiszą zawsze kapustę w ten sam sposób i raz wyszła im miękka. Pamiętam,że kupili ją od innego rolnika, więc myślę,że to jak wychodzi zależy również od kapusty.Być może jest czymś pryskana ??? To moje obserwacje :)

Opublikowano

hm...a moze miejsce przechowywania masz za ciepłe.Wazne jest rowniez aby była bardzo dobrze ubita.Mysle ze metodą pr ób i błędow dojdziesz do tego sama.Nie sadze aby tu nawozy miały znaczenie .Moze w przyszłym roku Ci się uda...zycze powodzenia.

  • 2 lata później...
Opublikowano

A ja myślę jednak,że to jest wina kapusty.Moi rodzice całe życie sami kisili kapustę i zawsze wychodziła elegancka,krucha...kapustę kupowali u znajomego rolnika,a gdy kupili kapustę na targowisku od przypadkowego rolnika to wyszła miękka,a woda w niej była galaretowata i cała kapusta wylądowała na śmietniku.

Opublikowano

A może była trzymana w ciepłym miejscu. Oczywiście zgadzam się, że może to też być wina kapusty. Zdarzyło mi się nie raz kupić taką, że po ugotowaniu nie szło jeść. Całe życie kisimy sami kapustę, ale albo naszą albo kupioną u znajomego i jest ok.

Opublikowano

Bo kochani do kiszenia najlepsza jest kapusta tzw. kamienna głowa , a jeżeli kupuje sie na targowisku od razu szatkowaną to może sie zdażyć że gatunki mogą być wymieszane. Raz zdarzyło mi się że kapusta po ukiszeniu była "paćkowata".

Opublikowano

My zawsze kupowaliśmy kapustę w główkach...nigdy szatkowanej,tylko sami szatkowaliśmy.Kapusta zawsze stała w tym samym miejscu,czyli w piwnicy i gdy zmieniliśmy dostawcę to wtedy okazało się,że jest nie smaczna więc uznaliśmy,że to wina kapusty.

  • 2 lata później...
Opublikowano

mojej matce kiszona kapusta zawsze sie udawala, a gdy kupiala gotowa pszatkowana, to wyszla miekka - tez mysle ze to wina sposobu uprawy (nawozy itp), gatunku (jakies nowe odmiany, modyfikanty itp); podobnie dziwne rzeczy obserwuje w tzw. mizerii ogorkowej (ze smietana) - jakies spienienie smietany, po prostu inna kosystencja i smak niz dawniej. Pozdrawiam

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.