Skocz do zawartości

Kruche Z Makiem Inaczej


apsik

Rekomendowane odpowiedzi

SKŁADNIKI NA CIASTO 3 szklanki mąki pszennej 15 dag cukru pudru 1 margaryna 1 jajo i 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Zagnieść z tych składników ciasto i schłodzić około 30 minut.W tym czasie przygotować masę makową. SKŁADNIKI 1 litr mleka 25 dag maku 4 jajka 4 łyżki cukru 15 dag kaszy manny 5 dag rodzynek 5 dag orzechów siekanych olejek migdałowy Z 1 litra mleka odlać szklankę i rozpuścić kaszę,do reszty mleka dodać cukier ,zagotować i wlać kaszkę,ponownie zagotować i ostudzić.Po wystudzeniu dodajemy do ugotowanej kaszki żółtka rozmącone w 3 łżkach wody,wsypujemy suchy mak i bakalie,mieszamy.Dodajemy do smaku olejek i w razie potrzeby dosładzamy.Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na połowę i jedną część rozwałkowujemy na blaszkę,smarujemy powidłami[1 słoiczek] i wykładamy masę makową.Zdrugiej części ciasta formujemy wałeczki i robimy na masie kratkę. PIECZEMY OKOŁO 45 MINUT. Po ostygnięciu można polukrować lub poprostu popudrować. Znalazłam dzisiaj ten przepis w książeczce ,którą dostałam od mojej siostry pt.Babeczka a że miałam wszystkie składniki w domu i bardzo lubimy mak więc od razu upiekłam,bardzo nam smakuje [została tylko połowa a ciasto jeszcze nie wystygło dobrze]

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...

Fajnie,że odświeżyłaś temat bo...ja tego przepisu jakoś wcześniej nie widziałam a jedyne ciasto jakie znam z całym makiem to chyba piegus. Dorotko-extra,jak zobaczyłam to zgłodniałam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Elu mam już wszystkie składniki i dzisiaj wieczorem chcę upiec to ciasto. Powiedz tylko w jakiej temperaturze? Pozdrawiam ciepło :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak właśnie zamierzałam piec, w razie gdybym nie dostała odpowiedzi, więc cieszę się Elu, że potwierdzasz. Jutro napiszę jak się upiekło :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.