apsik Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Makarom można kupić gotowy lub zrobić samemu. Na 4 jajka daje się 40 dag mąki ,trochę soli i nie dolewa się wody,należy zagnieść ciasto kluskowe,cienko rozwałkować i kroić na pasy np10 na 15 cm,rzucamy na gotującą wodę i wyjmujemy gdy wypłynie na wierzch. Najlepiej rozłożyć na ścierce i wyprostować. SOS POMIDOROWY 25 dag mięsa mielonego po jednej cebuli,marchewce i pietruszce mały seler 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 szklanki rosołu lub kostka rosołowa i 2 szkl wody przyprawy Cebulę pokroić a resztę warzyw zetrzeć na tarce o małych oczkach.Mięso podsmażyć na oleju ,dodać warzywa i podsmażyć jeszcze,dać rosół ,przecier i gotować tak długo żeby sos się zagęścił,przyprawić. SOS BESZAMELOWY 5 dag masła 5 dag mąki 2 szklanki mleka sól,pieprz i może być gałka muszkatołowa do smaku Masło rozpuścić dodać mąkę ,nie rumienić tylko zaparzyć i zalać ciepłym mlekiem,dobrze rozmieszać i zagotować. Naczynie wysmarować tłuszczem,polać sosem pomidorowym i teraz kładziemy makaron,polewamy sosem jednym i drugim,sypiemy serem i znowu kładziemy makaron,lecz tym razem w drugą stronę i znowu sosy i tak dalej. Robimy tak do wyczerpania składników [mi wyszły 4 warstwy] Wierzch polać sosami,skropić olejem i zapiec do zrumienienia około 45 minut Zapomniałam dodać w składnikach,że potrzeba jeszcze 20 dag sera żółtego. Przepis pochodzi z audycji siostry Leonilli,sprawdzony i jest pycha. Można podawać z czerwonym barszczykiem. Cytuj
ada5 Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Dzięki apsik za przepis. Na pewno spróbuję. zapowiada się smacznie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.