Jolanta Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 Skladniki: 6 duzych ziemniakow szklanka maki pszennej 2-3 lyzki maki ziemniaczanej 1 jajko i zoltko 25 dag owocow (truskawki,sliwki) Ziemniaki ugotowac ,gorace przecisnac przez prase lub zmieli w maszynce do miesa.Do zimnych ziemniakow dodac obie maki ,jajko i zoltko nastepnie zagniesc ciasto.Gdy ciasto uzyska jednolita konsystencje ,uformowac w waleczek lekko podsypujac maka i pokroic na rowne czesci.Kazdy kawalek klasc na umaczonej dloni formowac placuszek ,nakladac owoce,zlepiac boki ksztaltujac kulki.Knedle wkladac do wrzacej osolonej wody.Kiedy wyplyna chwilke pogotowc (najlepiej sprawdzic jednego czy nie jest surowy).Wyjmowac lyzka cedzakowa.Gotowe ulozyc na talerzu,posypac zarumieniona na suchej patelni bulka tarta i polac stopionym maslem a nastepnie posypac cukrem.Mozna rowniez podac z kwasna smietana. Zycze smacznego ! :razz: [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.