Skocz do zawartości

Krem Pomarańczowy


irka55

Rekomendowane odpowiedzi

składniki

4 płatki żelatyny

3 jajka

4 łyżki cukru

1/4 l soku pomarańczowego

starta skórka z pomarańczy

1/8 l śmietany 36%

1 torebka cukru waniliowego

kilka wiśni

Żelatynę namoczyć w letniej wodzie.Żółtka ,cukier i odrobinę skórki pomarańczowej

ubić na gładki krem.Żelatynę rozpuścić w małej ilości zagotowanego soku pomarańczowego,

po dokładnym rozmieszaniu dodać resztę soku i wymieszać z kremem żółtkowym.

Jeszcze raz zamieszać aż krem zgęstnieje.Następnie powoli dodać ubitą na sztywno pianę z białek

lekko mieszając ( w jedną stronę).

Pucharki napełnić kremem i wstawić do lodówki na minimum . 1 godz.

Bezpośrednio przed podaniem ubić śmietanę z cukrem waniliowym i udekorować nią krem .

Na wierz położyć wisienkę- ja użyłam kandyzowanych:) :wink:

Jest to deser niskokaloryczny ! Polecam , bo jest bardzo smaczny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Basqa - 1 listek żelatyny to 1 płaska łyżeczka żelatyny w proszku :wink: Jeśli sie dobrze umyje jajko i zanurzy na 2 sekundy do gorącej wody to daje nam to 90 % pewności ze bakterie zginą.( tak robię zawodowi kucharze - oni nie mają czasu na zabawę z jajkami na parze -uwierzcie mi:) Pozdrawiam , irka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.