Skocz do zawartości

Ciasteczka Półkruche Bez Dodatku Jaj


Rekomendowane odpowiedzi

2 szklanki mąki 25 dag masła lub margaryny szklanka cukru 2 łyżki mleka cukier waniliowy szczypta soli tłuszcz do blachy Tłuszcz stopić, przelać do miski i poczekać aż stężeje. Wsypać cukier i cukier waniliowy i ucierać do uzyskania puszystej masy. Dodać mąkę, zimne mleko, szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3 części. Z każdej zrobić wałek o średnicy ok. 4 cm. Włożyć do lodówki aby ciasto stwardniało. Wałki ciasta pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Ułożyć na blaszce i piec w dobrze nagrzanym piekarniku w temp. 200*C przez ok. 15 minut. Ciasteczka te można przechowywać w blaszanej puszce ok 2 tygodnie, tak długo one zachowują świeżość.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki INECZKO, jesteś kochana i nieoceniona na forum, zawsze pomagasz jak ktos potrzebuje, - tyle razy juz jedliśmy rózne pyszności z Twoich przepisów. Ciasteczka juz wydrukowane i wiem juz co będziemy robić w sobotę - zrobimy jedne i drugie ciasteczka i będziemy sie opychać , mniam, buziaczki, :sad:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.