Skocz do zawartości

Problemy Z Ciastem Ucieranym:(


l_efta

Rekomendowane odpowiedzi

witam:) mam ogromną prosbe do Wszystkich którzy choc troszke znają sie na tajnikach udanych ciast:) kiedy pieke ciasto ucierane to niestey wychodzi zakalec... staram sie robic wszystko dokładnie - ucieram i ucieram, wykładam na blache.. itd. i problem.. bo wychodzi zakalec... prosze pomóżcie!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podam Ci mój przepis na ciasto ucierane ono zawsze wychodzi:

Składniki:

1 margaryna

6 żółtek

25 dkg cukru pudru

1 cukier waniliowy

35 dkg mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Margarynę ucieramy z żółtkami i z cukrem jak jest już utarte dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i pianę z 6 białek ale pianę mieszamy łyżką wykładamy na blaszkę i pieczemy w tem 180 st. Ja z tego przepisu piekę babkę, keks i normalny placek w prostokątnej blaszce.

Podam jeszcze jeden przepis na ciasto wygląda i smakuje jak ucierane ale jest łatwiejsze w przygotowaniu.

Składniki:

6 jaj

10 łyżek cukru

9 łyżek oleju

10 łyżek mąki

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 1/2 łyzki kakao

Wykonanie:

Ubić białka na sztywno powoli dodawać cukier i żółtka, gdy bedzie dobrze ubite dodajemy olej ciągle ubijając na końcu dodajemy mąkę z proszkiem. Na blaszkę najlepiej keksówkę wylewamy 2/3 części ciasta jasnego zaś do pozostałej części dodajemy kakao i wylewamy na ciasto jasne mieszmy widelcem lub łyżką po upieczeniu i rozkrojeniu w środku będzie ładny wzorek.Pieczemy w 180 st.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:shock:  Witaj iwonko ten drugi przepis co podajesz ja też z niego bardzo często korzystam i niezdazyło się aby wyszedł zakalec,jest pulchne i wilgotne ,super przepis też go polecam. :razz:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciasto ucierane niby najprostsze z ciast,ale trzeba przestrzegac paru zasad.Wkleje je dla przypomnienia. 1. Wszystkie składniki potrzebne do pieczenia ciasta powinniśmy wyjąć z lodówki na jedną godzine przed rozpoczeciem pracy. Dzięki temu cukier szybciej rozpuści się ucierany z masłem czy jajkami o pokojowej temperaturze. Masa ucierana do białości mikserem lub ręcznie powinna być bardzo gęsta i jednolita. Zastosowanie cukru pudru zamiast zwykłego kryształu przyspieszy naszą pracę i zwiększy pulchność wyrobu. 2. Żóltka zazwyczaj oddziela się od białek, ale nie jest to konieczne – wszystko zależy od przepisu. Oddzielanie żółtek od białek ma jednak swoje uzasadnienie: jeżeli chcemy uzyskać po upieczeniu wyjątkowo lekkie i puszyste ciasto, z bialek ubijamy sztywną pianę (zawsze z dodatkiem odrobiny soli), a żółtka ucieramy osobno z cukrem, bądź z cukrem i tluszczem. 3. Bardzo ważne jest, aby trzepaczka do ubijania piany była czysta i sucha. Białka muszą być szczególnie ostrożnie oddzielone od żółtek. Nawet odrobina żółtka przeszkadza w ubiciu piany na sztywno. Nie należy używać też trzepaczki ani łapek do miksera ubrudzonych tłuszczem. Najlepiej, aby uniknąć zabierającego czas mycia w trakcie przygotowywania ciasta, zaopatrzyć się w dwie pary łapek do miksera albo dwie trzepaczki. Piana powinna być przecież ubijana na końcu, aby nie zdążyła opaść, zanim wymieszamy ze sobą resztę składników. 4. O wiele łatwiej i szybciej ubija się gęstą i sztywną pianę z zimnych białek niż z tych o temperaturze pokojowej. 5. Mąkę powinno się przesiewać z proszkiem do pieczenia. Jeżeli ciasto pieczemy z różnych rodzajów mąki, też należy przesiać je razem, a następnie dodawać do masy stopniowo, najlepiej po łyżce, cały czas ucierając. 6. Płyny, takie jak alkohol, mleko czy różne rodzaje napojów wlewamy dopiero po wsypaniu mąki i wymieszaniu jej. Również po dodaniu mąki wrzucamy owoce i orzechy. Dobrze jest oprószyć bakalie mąką - nie będą wówczas opadaly na dno ciasta. Trzeba o tym pamiętać szczególnie w przypadku moczenia bakalii (np. rodzynek) w rumie, czy innym alkoholu. 7. Przygotowana do wyłożenia na blachę masa powinna być raczej gęsta, dobrze trzymająca się trzepaczki. Jeżeli wydaje się nam zbyt płynna, możemy dodać odrobinę mąki. 8. Blacha, w której będziemy piec ucierane ciasto, musi zostać starannie wysmarowana tluszczem i wysypana bulką tartą albo wyłożona papierem do pieczenia. Dzięki temu unikniemy przywierania ciasta do formy. 9. W zasadzie powinno się przestrzegać czasu pieczenia podanego w przepisie. Należy go jednak dostosować do posiadanego piekarnika. Ciasta ucierane pieczone w zbyt wysokiej temperaturze spalą się, w środku pozostając surowe, podczas gdy pieczone w temperaturze zbyt niskiej, wysuszą się, a ich brzegi nadmiernie stwardnieją. 10. Ciasta należy piec w nagrzanym ( 3-4 minuty wcześniej) piekarniku, a po upieczeniu nie wyciągać od razu, lecz pozostawić w wyłączonym piecu na 15 minut. Po tym czasie uchylamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto do calkowitego ostudzenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

witam:)

ciasto ucierane przygotowuje tak:) ucieram masło lub margaryne( czy to może miec jakieś znaczenie?) z cukrem na puch, potem stopniowo dodaję po 1 żółtku, potem dodaje makę z proszkiem do pieczenia ( wtedy juz mieszam łyżką), na końcu piane z białek..i na blache... Pieke je zazwyczaj w temp. ok 180 C ...tylko z czasem pieczenia bywa różnie bo czesto nie jest do końca powiedziane jak długo... no i musze przyznać ze z ciast uceranych udaje mi sie czasem ciasto http://www.smaczny.pl/przepis,ciasto_budyniowo_jablkowe

a tak poza tym to kilka razy próbowałam zrobić Radomiankę ale nie wychodziła...(przepisu teraz nie moge podac bo nie jestem jeszcze  wdomku i nie mam tego przepisu pod ręką)

Pozdrawiam i dziękuję serdecznie za porady:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.