Skocz do zawartości

Sernik Z Wisniami


Rekomendowane odpowiedzi

Ciasto

3 szkl maki

kostka margaryny

4 zóltka

1/2 szkl cukru

Masa serowa

50 dag zmielonego sera

2 jaja

1/2 szkl cukru

lyzka maki ziemniaczanej

2 lyzki mleka w proszku

4 lyzki masla

cukier waniliowy

aromat cytrynowy+skórka otarta z polowy cytryny

Wierzch

1-1/5 kg wydrylowanych wisni

kisiel wisniowy

4 lyzki cukru

4 bialka

Do kruszonki

3 lyzki cukru

2 lyzki wiorków kokosowych

troche maki

Z podanych skladników zagniesc ciasto.Garsc ciasta odlozyc na kruszonke,a reszte wylozyc na blache (25x40 cm) i podpiec w temp.200st na jasnozloty kolor.Ser zmiksowac z reszta skladników,wylozyc na podpieczone ciasto.Na mase serowa ulozyc wisnie.Z bialek ubic sztywna piane,pod koniec ubijania dodac cukier i kisiel,wylozyc na warstwe wisni.Do ciasta odlozonego na kruszonke dodac cukier,kokos i tyle maki,aby ciasto lekko sie rozsypywalo.Rozsypac kruszonke na pianie z bialek.

Piec ok 45 min. w temp.200st.

Przepis pochodzi z Biblioteczki Poradnika Domowego,ale tak nam smakuje,ze pieke je co roku na moje urodziny w sierpniu.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Basiu, przepis już mam w druku, ciekawe zestawienie ser-wiśnie, ja bardzo chętnie korzystam z przepisów Poradnika Domowego, chociaż nie wszystkie pewnie posiadam. Właśnie, a co z proszkiem do pieczenia? Pozdrawiam i czekam. Justyna.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Basiu niestety nie upiekłam serniczka bo miałam tylko pół kilo sera a chłopaki wołały cielaczka,bo nie lubią ciast z owocami i nie miałam wyjścia. Wprzyszłości na pewno zrobię bo nabrałam na niego ochoty,dziękuję bardzo za odpowiedz,przyda się w przyszłości,upiekę to dam znać ale jestem pewna ,że będzie pycha. Pozdrawiam niedzielnie...Ela.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A oto Basiu zdjęcia Twojego sernika z wiśniami: post-4422-1183662859_thumb.jpg post-4422-1183662867_thumb.jpg Szczerze polecam to ciasto innym do upieczenia, bo naprawdę warto. Sezon wiśniowy w pełni, można więc piec do woli:) Pozdrawiam i dziękuje za przepis. :wink:

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bardzo fajny przepis,wiśnie mam więc chyba upiekę go na niedzielę,ale mam pytanie ile czasu należy podpiekać ciasto zanim wyłożymy na niego masę?Podzielę się spostrzeżeniami o nim :wink:

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Basiu ciasto upieczone i spróbowane ,jest smaczniutkie -nie za słodkie,polecam szczerze wszystkim. Na drugi raz spróbuje dać większą porcje sera,chyba dzięki dodaniu mleka w proszku ma tak inny smak,że moja teściowa nie mogła odgadnąć co to jest -mówiła że budyń. Basiu stawiam 5 i dzięki za przepis,pozdrawia Cię Ela.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Doruniu- tak naprawdę, to nie trzymałam się czasu przy podpiekaniu spodu. Wyciągnęłam go kiedy był jasnozłoty, może po 15 minutach, ale nie jestem pewna czasu. Ja dodałam więcej sera niż w przepisie a do ciasta(spodu) dodałam jednak łyżeczkę proszku do pieczenia oraz trochę śmietany. Przepis również jak Ela oceniam na 5. Pozdrawiam Was gorąco. :wink: :) :roll:

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.