Skocz do zawartości

Czarne Jagody


baśka96

Rekomendowane odpowiedzi

Ja jeszcze robię tak całe jagody zasypuje cukrem one puszczą sok to wtedy chwilkę gotuję aż trochę zmiękną można dać żelfix żeby były gęstsze albo nie, ja nie dawałam używam ich później do jogurtu Doruni albo robię koktail ze śmietną.Pycha.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Możesz jeszcze zrobić jagody w sosie własnym. Część jagód wkłada się do słoika świeżych i do tego część zagotowanych i pasteryzuje się. Można zrobić również sok parowany. Basiu jeżeli jesteś zainteresowana mogę podać dokładne proporcje i sposób wykonania. Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jagody opłukać i osaczyć z wody. Sypać do słojów, potrzasając, aby ciaśniej się układały. Część jagód zagotować i zalać nimi jagody ułożone w słoikach. Słoiki zamknąć i wstawić do pasteryzacji na 18 minut , dotyczy to słoików 0,5 l i mniejszych, większe trzeba pasteryzować o 5 minut dłużej. Po otwarciu słoja można z soku zrobić zupę jagodową, zrobić pierogi i nadawają się do ciasta. Słodzi się dopiero jak bierzesz do zużycia. Basiu do soku parowanego na 2 kg. jagód dodaje się 15 - 25 dag cukru. Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ina, zrobiłam jagody Twoim sposobem, tzn. część jagód włożyłam do słoików a część zagotowałam i zalałam nimi te w słoikach.Jednak muszę przyznać się bez bicia, że do jagód które gotowałam dodałam trochę cukru. Oczywiście po ostudzeniu musieliśmy sloik otworzyć celem degustacji. Jagódki wyszły SUPER!!!!! Zawsze robiłam jagody w ten sposób , że wsypywałam do słoika a następnie zasypywałam cukrem i pasteryzowałam . Twoje jednak zdecydowanie róznia się smakiem, są lepsze.Wypróbowaliśmy też je od razu do jogurtu, po prostu pyszne.Dziekuję za nowy sposób na jagody.Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Basiu nie masz pojęcia jaką mi radość sprawiłaś i uciechę że w ten sposób smakują Wam jagody. To jest bardzo stary wypróbowany przepis. Ty robiłaś zawsze je tak jak ja wiśnie robię czyli owoce w soku własnym. Ten sposób co podałam też są w soku własnym. Basiu dziękuję bardzo że dałaś znać. Pozdrawim serdecznie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.