Skocz do zawartości

SZUKAM PRZEPISU NA CHLEB


TECLA

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 miesiące temu...

Tecla, pieke chleb czy bulki co drugi dzien. Mozesz spokojnie skorzystac z mojego przepisu. 525g maki 310ml wody 2 lyzki oleju 1 lyzeczk soli 1 lyzeczka cukru 2 lyzeczki drozdzy instant Make mozna mieszac z inna, wode mozna zamienic na mleko, olej na maslo czy margaryne, mozna dodac extra mleko w proszku. Mozna dosypywac rozne ziarna, pestki, ziola itp. Jesli zmieszasz z maka zytnia, zmniejsz troche ilosc wody. Przy samej mace zytniej ( to sa zawsze jakies mieszanki ) 290ml wody- to tak dla orientacji. Z tego samego ciasta pieke sobie tez rozne buleczki. Zwiekszam tylko ilosc masla do 4 lyzek i drozdze do 3 lyzeczek. Powodzenia przy pieczeniu chleba!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mój dziadek był piekarzem, często się kręciłem w jego firmie, i widziałem,. że do ciasta dodawano wyłącznie wodę, z wyjątkiem chałek, drożdżówek i bułeczek maślanych. A dziadkowy żytni chleb na zakwasie był DOSKONAŁY, bez grama tłuszczu, mleka, drożdży czy innych dodatków. Taki chleb teraz pieką jeszcze tylko w Polsce, na Litwie i Ukrainie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak już wielkrotnie podkreślałem WSZYSTKIE przepisy zawarte na stronie (za wyjątkiem tych z forum) są sprawdzone. ;-) to dlatego pewnie mam nadwagę :? Proszę zresztą poczytać komentarze pod przepisem na chleb. W jednym z nich jest napisane: "długo świeży" Ja w dalszym ciągu polecam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Vjesja napisała: chyba nie tu u mnie zawsze jest problem ze skladnikami Ależ Vjesja, przecięż do zakwasu potrzebna jest tylko letnia woda i mąka. Jeżeli w okolicy nie fruwają w powietrzu pałeczki kwasu mlekowego, to trzeba je kupić w aptece (są czyste kultury w ampułkach dla osób przyjmujących antybiotyki), zakazić nimi paćkę z żytniej mąki i poczekać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.