Skocz do zawartości

SZUKAM PRZEPISU NA CHLEB


TECLA
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Vjesja napisała wlasnie o te make chodzi, nie dostane czystej zytniej a nie wiem czy z tej mieszanki cos wyjdzie. Wcale bym sie nie obrazila, gdybys dokladnie mi napisal, jak to ma byc. Przydalby mi sie nowy smak chleba.

No, to jest tak. Jeżeli postawisz w ciepłym miejscu mieszaninę żytniej mąki z wodą (konsystencja rzadsza niż śmietany), i czasem przemieszasz, to po kilku dniach powinna skwaśnieć (wyczujesz noskiem) i zacząć tworzyć pęcherzyki dwutlenku węgla. Jeżeli nie chce skwaśnieć, to znaczy, że brak w unoszącym się (nie bójmy się tego słowa) kurzu odpowiednich drobnoustrojów. Wtedy ta mieszanka może zwyczajnie zgnić ;-) . Żeby się uratować trzeba zakazić to żywą kulturą bakterii. Ja zawsze do tego celu używam preparatu Lakcid, w ampułkach. Myślę, że w Antwerpii też sprzedają takie kultury, bo one są powszechnie używane do ochrony ludzi leczonych antybiotykami, przed wyginięciem flory bakteryjnej. Mnie się nawet za pomocą Lakcidu udało doprowadzić do ukwaszenia mleka UHT w Lotaryngii, gdzie generalnie nic się nie chce ukwaszać (brak flory w powietrzu). Trudniejsza sprawa, to doprowadzenie ciasta z żytniej mąki, żeby rosło na zakwasie. Mąka musi być czysto żytnia. Poproś kogoś z rodziny, żeby Ci przysłał z Polski. Trzeba potrenować na małych ilościach ciasta, żeby ustalić ile zakwasu trzeba dodać do ciasta. Poza tym nie wiem, czy taka maszyna do chleba jest przystosowana do pieczenia czysto żytniego chleba. Jeśli chcesz sprawdzę, w szacownych notatkach dziadka i napiszę na forum, albo przyślę Ci mailem. To wszystko, co na razie wiem. Pozdrówka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Hejka właśnie upiekłam chleb ekologiczny.To jest przebój 21 wieku!!!Szok dla wszystkich zmysłów!Cóż za konsystencja!Zapach!Smak!Gorące dzięki za ten przepis!Tyle,że nie da się sprawdzić jak długo zachowuje świeżość bo znika w oszalałych przewodach pokarmowych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.